''Μανιάτικοι Οικισμοί''

Παλαίτυπο μηναίο

Έντυπο, χάρτινο, δερματόδετο μηναίο Φεβρουαρίου. Το εξώφυλλο φερει απλό, εγχάρακτο γραμμικό κόσμημα. Στις 232 σελίδες του το κείμενο είναι οργανωμένο σε δύο στήλες με ελληνικούς κυρίως αλλά και λατινικούς χαρκτήρες σε μαύρο ή κόκκινο χρώμα. Το επίτιλο φέρει παράσταση της Δέησης. Στην προμετωπίδα απεικονίζεται οίκημα με αέτωμα με τον ένθρονο Χριστό και τους ευαγγελιστες. Στο εσωτερικό του εξώφυλλου σώζονται σκίτσα (π.χ. σκίτσο καραβιού) και χειρόγραφες σημειώσεις (π.χ. Κων. Παυλέας 1900). Στην τελευταία σελίδα υπάρχει χειρόγραφη σημείωση του Φεβρουαρίου του 1830 με την οποία μνημονεύεται ο θάνατος του Διονυσίου Μούρτζινου. Το παλαίτυπο τυπώθηκε το 1755 στο τυπογραφείο του Νικόλαου Σάρου.

Επιγραφή:   Κάτω από την προμετωπίδα: "Νεωστί Μετατυπωθείς και επιμελώς / διορθωθείς παρά Κυρίου / Α΄λεξάνδρου Καγκελλαρίου / Ε΄ΝΕΤΙ΄ΗΣΙΝ 1755 / Παρά Νικολάω τω Σάρω./ Ε΄τει από της Θεογονίας. αψμέ./ Con Licenza de Superiori, e Privilegio". Σε μετάλλιο η επιγραφή "Ν. Σ. Μιμηταί εστέ του ΧΡΙΣΤΟΥ".
Χρονολόγηση: Μεταβυζαντινή Εποχή, 1755
Τόπος Εύρεσης: Ι. Μ. Μεταμόρφωσης Βηρού, δ.δ. Καρδαμύλης, δ. Λεύκτρου, ν. Μεσσηνίας