Μόνιμη Έκθεση αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας

Αγαλμάτιο Ποσειδώνα

Αγαλματίδιο που παριστάνει τον Ποσειδώνα και προέρχεται από οικιακό ιερό της Πέλλας. Είναι χυτό, κατασκευασμένο με πήλινη μήτρα και σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ο θεός κρατούσε την τρίαινά του, που έχει χαθεί, κατακόρυφα με το αριστερό χέρι και ακουμπούσε το δεξί πόδι πάνω σε υποστήριγμα, που επίσης έχει χαθεί. Η μορφή προσαρμοζόταν στη βάση της με συνδέσμους από μόλυβδο ή σίδηρο. Πρόκειται για αντίγραφο ενός πολύ γνωστού τύπου Ποσειδώνα, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λατερανού στη Ρώμη και το πρωτότυπο έργο αποδίδεται στο διάσημο γλύπτη Λύσιππο. Η λατρεία του Ποσειδώνα στην Πέλλα, που στην αρχαιότητα ήταν παραθαλάσσια, είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ενώ νομίσματα του Δημήτριου Πολιορκητή με την εικόνα του θεού επιβεβαιώνουν τη σημαντική του θέση στο πάνθεον της πόλης.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Ύστεροι Ελληνιστικοί χρόνοι
Τόπος Εύρεσης: Πέλλα, Τετράγωνο Ι του τομέα IV της Αρχαίας Πέλλας
Διαστάσεις: ύψος: 0,46 μ., Ύψος Βάσης: 0,06 μ.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Μ. 383

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Ποσειδώνας

The Search for Alexander: Exhibition Catalog, 1980, nr. 154

Αρχαία Μακεδονία: κατάλογος έκθεσης. Museum of Victoria, Melbourne, 25 November 1988 - 19 February 1989. Queensland Museum, Brisbane, 11 March - 30 April 1989, Αθήνα, 1988, 306

Χατζόπουλος Μ. (υπεύθυνος σύνταξης), Μακεδονία: από τον Φίλιππο Β΄ ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση, Αθήνα, 1993, 109