Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Ανάγλυφος πίνακας της Αφροδίτης Επιτραγίας

Πήλινος πίνακας με μια σπάνια για τη μακεδονική τέχνη απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης. Έχει συγκολληθεί από πολλά θραύσματα και σε ορισμένα σημεία έχει συμπληρωθεί. Αποτελείται από δύο ενωμένα κυρτά τοιχώματα με ανάγλυφο το μπροστινό τμήμα. Το ημικυκλικό πέρας του συμβολίζει πιθανόν τον ουρανό και κοσμείται με επικολλημένα πήλινα άνθη, στα οποία σώζονται ίχνη ρόδινου χρώματος. Η θεά παριστάνεται ως «επιτραγία», δηλαδή καθισμένη επάνω σε τράγο. Εικονίζεται ημίγυμνη στην πλάτη του ζώου, που αναπηδά προς τα δεξιά, ενώ από κάτω τρέχουν δύο κατσικάκια, και επάνω αριστερά πετά γυμνός Έρωτας. Ο πίνακας έχει κατασκευασθεί με μήτρα, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες αποδόθηκαν με το χέρι. Μάλλον δεν προέρχεται από εργαστήριο της περιοχής των Πετρών, αλλά πρέπει να ήταν εισηγμένος από τη νότια Ελλάδα, δεδομένου ότι εκεί η παράσταση της Επιτραγίας Αφροδίτης ήταν πιο συνηθισμένη, κυρίως σε ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ. Σχετίζεται άμεσα με τη λατρεία της θεάς και πρέπει να ήταν αφιέρωμα σε ιερό.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Αρχές 2ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πέτρες, Τομέας "νότιου πλατώματος" ελληνιστικής πόλης Πετρών
Διαστάσεις: ύψος: 0,30 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: PE 2352

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Αφροδίτη

Αδάμ-Βελένη Π., "Πέτρες. Τρία νέα ευρήματα", ΑΕΜΘ 5, (1991), 75, εικ. 7-9

Βοκοτοπούλου Ι. (υπεύθ.), Ελληνικός πολιτισμός, Μακεδονία. Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κατάλογος έκθεσης στο Marche Bonsecours, Μοντρεάλ. 7 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 1993, Αθήνα, 1993, 256, αρ. 356