Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Ηθμός σε σχήμα ποδιού

Αγγείο που έχει τη μορφή κατώτερου μέρους ποδιού εφήβου με σανδάλι. Οι δερμάτινες ταινίες του υποδήματος περνούν ανάμεσα στα δάκτυλα, δένουν στο πλάι και καταλήγουν στη φτέρνα. Το στόμιο του αγγείου, στην αρχή της κνήμης, κλείνει με πηλό και έχει επτά οπές περιμετρικά και μία στο κέντρο, ενώ χαμηλά στο πίσω μέρος φέρει μία οπή εκροής. Κατασκευάσθηκε με μήτρα, σε δύο τμήματα που ενώθηκαν, ενώ η σόλα του υποδήματος και ορισμένες λεπτομέρειες έχουν μορφοποιηθεί με το χέρι. Το αγγείο χαρακτηρίζεται ως ηθμός, αλλά δε φαίνεται ότι ήταν σκεύος για καθημερινή χρήση. Είναι πολύ πιθανή η σχέση του με κάποια έκφραση λατρείας (ίσως του αιγυπτίου θεού Σάραπι) ή συμβολισμού (π.χ. ως φορέας καλής τύχης). Η ακρίβεια της απόδοσης των λεπτομερειών μάς κάνει να σκεφθούμε, ότι ίσως αντιγράφει κάποιο πρωτότυπο έργο πλαστικής. Είναι προϊόν τοπικού εργαστηρίου κεραμικής, που λειτουργούσε στις Πέτρες το 2ο αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Μέσα 2ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πέτρες, Υπόστρωμα δαπέδου σπιτιού στην Ακρόπολη των Πετρών (ανατολική περιοχή)
Διαστάσεις: μήκος: 0,16 μ., πλάτος: 0,056 μ., ύψος: 0,10 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΠΕ 129
Χρήση: Τελετουργική χρήση
Αίθουσα Έκθεσης: Β΄ όροφος

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αρχαία Μακεδονία: κατάλογος έκθεσης. Museum of Victoria, Melbourne, 25 November 1988 - 19 February 1989. Queensland Museum, Brisbane, 11 March - 30 April 1989, Αθήνα, 1988, αρ. 338

Βοκοτοπούλου Ι. (υπεύθ.), Ελληνικός πολιτισμός, Μακεδονία. Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κατάλογος έκθεσης στο Marche Bonsecours, Μοντρεάλ. 7 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 1993, Αθήνα, 1993, αρ. 354

Αδάμ-Βελένη Π., "Πλαστικός ηθμός από τις Πέτρες", Μνήμη Μ. Ανδρόνικου, Θεσσαλονίκη, 1997, 1-6