Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Αγγεία προϊστορικής εποχής

Δεκαοκτώ χειροποίητα πήλινα αγγεία, που προέρχονται από τον προϊστορικό οικισμό της Τούμπας του Αρμενοχωρίου, εκτίθενται σε ειδική προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας. Πρόκειται για δεκατρία κανθαρόσχημα, δύο μεγάλου μεγέθους και τρία μικρότερα αγγεία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, που βρέθηκαν σε στρώμα καταστροφής του οικισμού, μαζί με μεγάλα αποθηκευτικά σκεύη, τα οποία διέσωσαν στο εσωτερικό τους απανθρακωμένους σπόρους. Ο οικισμός καταστράφηκε πιθανότατα από φωτιά (2200-1900 π.Χ.). Η θέση του εντοπίσθηκε και ανασκάφηκε για πρώτη φορά από τον W. Hertley, το 1931, και μία μικρή ανασκαφική έρευνα επαναλήφθηκε στο χώρο την περίοδο 1996-1998, η οποία αποκάλυψε τα συγκεκριμένα αγγεία.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 2200-1900 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αρμενοχώρι
Διαστάσεις: ύψος: 0,007 - 0,18 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 241, 242, 243, 244, 245 κλπ.
Χρήση: Διάφορα
Αίθουσα Έκθεσης: Αϊθουσα Α΄

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Χρυσοστόμου Π., "Τούμπα Αρμενοχωρίου", Μνήμης Χάριν. Τιμητικός Τόμος στη Μνήμη της Μ. Σιγανίδου, Θεσσαλονίκη, 1998, 335-348