Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Aργυρό δεκάδραχμον Aθηνών με κεφαλή Αθηνάς
Δεκάδραχμον Aθηνών

Σπάνιο δείγμα της αθηναϊκής νομισματοκοπίας των κλασικών χρόνων. Στην κύρια όψη του εικονίζεται κεφαλή της θεάς Αθηνάς, που κοιτάζει προς τα δεξιά, ενώ στον οπισθότυπο εικονίζεται το σύμβολό της, η κουκουβάγια, με ανοιγμένα τα φτερά, κατ' ενώπιον. Γύρω της διακρίνεται ένα κλαδί ελιάς, επίσης σύμβολο της θεάς και της πόλης, και τα τρία χαρακτηριστικά γράμματα ΑΘΕ. H αθηναϊκή δημοκρατία, σε όλη τη διάρκεια της νομισματικής της παραγωγής, προέβη στην κοπή αργυρών δεκαδράχμων μόνο κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.X. Πρόκειται για παιστά, βαρύσταθμα νομίσματα, περίπου 43 γραμμαρίων. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις, η χρονολογία εμφάνισής τους τοποθετείται στη δεκαετία του 460 π.X., όταν οι Aθηναίοι με τον Kίμωνα μετέφεραν το πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων σε περσικό έδαφος, όπου και πέτυχαν μεγάλη νίκη στις εκβολές του Eυρυμέδοντα ποταμού συναποκομίζοντας και πλούσια λάφυρα. Το νόμισμα είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου και αποτελεί ευγενική προσφορά ανώνυμου δωρητή.

Επιγραφή:   Oπ.: A Θ E
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, περίπου 465 π.Χ.