Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Θησαυρός Μύρινας
Θησαυρός νομισμάτων

Ένας από τους σπάνιους αρχαίους θησαυρούς νομισμάτων, που φυλάσσονταν από τους ιδιοκτήτες τους μέσα σε αγγεία και παρέμειναν θαμμένοι για πολλούς αιώνες. Ο θησαυρός από τη Θεσσαλία είναι από τους πρωιμότερους που γνωρίζουμε σήμερα. Αποτελείται από 149 παιστούς αργυρούς στατήρες της Αίγινας, που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μελαμβαφή πήλινη όλπη και θεωρείται ότι αποκρύφθηκε γύρω στο 440 π.X. Οι στατήρες ανήκουν σε δύο γνωστούς τύπους, τόσο σε αυτόν με απεικόνιση θαλάσσιας χελώνας (οι αρχαιότερες κοπές), όσο και σε αυτόν με απεικόνιση χερσαίας χελώνας (οι οψιμότερες), τύπο που υιοθέτησε η Aίγινα μετά την απώλεια της ανεξαρτησίας της το 457 π.X. Πρόκειται για ένα σύνολο αποθησαυρισμού, όπου διαφαίνεται η προτίμηση του κατόχου του για το ισχυρό, διεθνές νόμισμα της εποχής, τον αιγινίτικο στατήρα, τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία είχαν ήδη κυκλοφορήσει οι πρώτες θεσσαλικές εκδόσεις.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, περίπου 440 π.X.
Τόπος Εύρεσης: Μύρινα