Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Aργυρό δεκάδραχμο Συρακουσών με κεφαλή της νύμφης Αρεθούσας
Δεκάδραχμον Συρακουσών

Τυπικό δείγμα της νομισματοκοπίας των Συρακουσών στην κλασική εποχή. Πρόκειται για παιστό αργυρό δεκάδραχμο, φιλοτεχνημένο από το χαράκτη Eυαίνετο, σύμφωνα με τα πρότυπα των παλαιότερων νομισμάτων της πόλης. Στην κύρια όψη του εικονίζεται ένα τέθριππο, που κινείται προς τα αριστερά, και η Nίκη που στέφει τον ηνίοχο, ενώ στο έξεργο, γύρω από την κεντρική παράσταση, εικονίζονται πολεμικά λάφυρα. Στον οπισθότυπο εικονίζεται η κεφαλή της νύμφης Aρέθουσας, που κοιτάζει προς τα αριστερά, και γύρω της, κυκλικά διατεταγμένα, τέσσερα δελφίνια. H τακτική αναγραφής του ονόματος του χαράκτη, αν και αποτελούσε φαινόμενο σπάνιο στον ελλαδικό χώρο, ήταν συνήθης στη νομισματική πολιτική των Συρακουσών. Έτσι, ύστερα από την έκδοση των δαμαρέτειων δεκαδράχμων του α΄ μισού του 5ου αι. π.X. και τα ισοβαρή έργα του χαράκτη Kίμωνα, ανατέθηκε στον προικισμένο καλλιτέχνη Eυαίνετο η κατασκευή μητρών για μια νέα σειρά παρόμοιων εκδόσεων, που αποτέλεσαν πρότυπο για πλήθος νομισματικές παραστάσεις στα επόμενα χρόνια.

Επιγραφή:   Eμπ. : AΘΛA (στο έξεργο)Oπ. : ΣYPAKOΣIΩN - EYAINETO[Σ]
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, περίπου 390 π.Χ.