Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Aureus του Σεπτίμιου Σευήρου με πορτρέτο του αυτοκράτορα
Aureus Σεπτιμίου Σεβήρου

Aπό τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της ρωμαϊκής νομισματοκοπίας είναι ο aureus, δηλαδή το χρυσό νόμισμα, του αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου. Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται η δαφνοστεφανωμένη προτομή του αυτοκράτορα, που κοιτάζει προς τα δεξιά, ενώ στον οπισθότυπο εικονίζονται προτομές των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, του Kαρακάλλα, της Iουλίας Δόμνας και του Γέτα. Το νόμισμα πιστεύεται ότι κυκλοφόρησε με την ευκαιρία του εορτασμού της δεκαετούς διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας από το Σεπτίμιο Σεβήρο, το 201 μ.Χ. Είναι τυπικό δείγμα της χρησιμοποίησης των νομισμάτων από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες για λόγους προπαγάνδας, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον από την άποψη της εικονογραφίας, αφού απεικονίζονται μαζί όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Σεβήρων.

Επιγραφή:   Eμπ.: SEVER P AVG PM - TR P X COS IIIOπ.: FELICITAS - SAECVLI
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 201 μ.Χ.