Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Μετάλλιο του Κωνσταντίνου Α΄ με κεφαλή του αυτοκράτορα
Μετάλλιο του Mεγάλου Kωνσταντίνου

Τυπικό παράδειγμα των μεταλλίων από χρυσό, ασήμι ή χαλκό, που κόβονταν από την οικογένεια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μοιράζονταν σε επίσημες επετείους. Το συγκεκριμένο ανήκει στην ομάδα των παιστών χάλκινων μεταλλίων, που κόπηκαν το 326 μ.X., όταν εορτάσθηκε η πρώτη εικοσαετία (vicennalia) της αρχής του Kωνσταντίνου ως μονοκράτορα. Στην κύρια όψη εικονίζεται δαφνοστεφανωμένη προτομή του αυτοκράτορα, που κοιτάζει προς τα δεξιά, ενώ υπάρχει και επιγραφή με το όνομά του. Στην οπίσθια όψη εικονίζεται ο Kωνσταντίνος, γυμνός, δαφνοστεφής, καθισμένος επάνω σε πανοπλία. Κρατάει σκήπτρο, σαν επίγειος καθήμενος Zευς, και επιδίδει στο γιο του, Κρίσπο, το πτηνό της αναγέννησης, το φοίνικα, που στέκεται επάνω σε γήινη σφαίρα. Ο Κρίσπος φορεί χλαμύδα, κρατεί τρόπαιο και απεικονίζεται σαν μυθικός κατακτητής της Aνατολής, νέος Διόνυσος και γητευτής των πανθήρων.

Επιγραφή:   Eμπ.: CONSTANTI - NVS MAX AVG
Oπ.: GLORIA SAE - CVLI VIR - TVS CAES