Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Xρυσός σόλιδος Iουστινιανού B΄ με παράσταση του αυτοκράτορα με σταυρό
Σόλιδος του Iουστινιανού B΄

Το νόμισμα ανήκει σε μια περίοδο καθοριστική για την εξέλιξη της βυζαντινής νομισματοκοπίας, τη βασιλεία του Iουστινιανού B?. Ο Ιουστινιανός ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε την απεικόνιση του Xριστού στην πρόσθια όψη των χρυσών σολίδων. Μέχρι τότε, σχεδόν αποκλειστικά απεικονιζόταν το πορτραίτο του αυτοκράτορα, τακτική που έγινε συνήθης στους ελληνιστικούς χρόνους και παγιώθηκε στους ρωμαϊκούς. Στο συγκεκριμένο χρυσό σόλιδο ο Παντοκράτορας εικονίζεται κατά μέτωπο, ενώ στην οπίσθια όψη παριστάνεται ο αυτοκράτορας, που στέκεται επίσης κατά μέτωπο και κρατάει σταυρό. Και στις δύο όψεις υπάρχουν οι χαρακτηριστικές συντομογραφημένες επιγραφές. Η παράσταση συνδέεται με την πρώτη βασιλεία του Ιουστινιανού, στα έτη 685-695 μ.X. Ο σόλιδος έχει κοπεί στο νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης, στα τέλη του 7ου αι. μ.Χ.

Επιγραφή:   Eμπ.: IhSCRISTDSREXRESNANTIUMOπ.: DIUSTINI - AN - VSSERVChRISTI
Χρονολόγηση: Μεσοβυζαντινή περίοδος, 692 - 695 μ.Χ.
Διαστάσεις: διάμετρος: 0,019 μ., βάρος: 4,39 γρ.
Υλικό: Χρυσός
Αριθμός Ευρετηρίου: 1907/8, KB', 228

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Grierson P., Catalogue of the Byzantine Coins in the Dumbarton Oaks Collection (Vol. II, Part 2), 1968

Χρυσός σόλιδος Ιουστινιανού Β΄ με παράσταση Παντοκράτορος