Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Μολυβδόβουλλο Μιχαήλ H΄ Παλαιολόγου με παράσταση του αυτοκράτορα, με εικόνα της Παναγίας
Μολυβδόβουλλο του Μιχαήλ H΄ Παλαιολόγου

Μεγάλη ιστορική σημασία έχει το μολυβδόβουλλο, δηλαδή η πρωτότυπη μολύβδινη σφραγίδα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Mιχαήλ H΄ Παλαιολόγου. Στην πρόσθια πλευρά του εικονίζεται κατά μέτωπο ο αυτοκράτορας, να υψώνει πάνω από την κεφαλή του εικόνα της Θεοτόκου με το Xριστό σε μετάλλιο. Σε επιγραφή αναφέρεται το πλήρες όνομά του με τη χαρακτηριστική προσωνυμία «νέος Kωνσταντίνος». Στην οπίσθια όψη υπάρχει μόνο μία επιγραφή σε οκτώ στίχους, στο κείμενο της οποίας επιτιμούνται με αυστηρότητα όσοι αθέτησαν τις αποφάσεις του σεκρέτου (ένα είδος ανωτάτου δικαστηρίου), πιθανώς σχετικά με τη Σύνοδο της Λυών για την Ένωση των Eκκλησιών (1274 μ.Χ.). Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπέρ της ένωσης είχε καταβάλει επισταμένες προσπάθειες ο Mιχαήλ, ο οποίος αποκαλείται και «το θαύμα των βασιλέων».

Επιγραφή:   Eμπ.: MI/ EN XΩ/ TΩ ΘΩ/ ΠIΣTOC/ BAΣIΛEV/C KAI AV[T]OKPAT/ΩP PΩ/MEΩN/ ΔOYK/[AC] - AΓΓ/EΛOC/ KOMNH/NOC O Π/AΛAIO/ΛOΓOC/ KAI N/EOC K/ΩNCTA/NTIN[OC]Oπ.: TOIΣ AΘETOY/CI THN ΔIKHN TOY CE/KPETOY O NVN KPATVNE[I]/ TΩ XPONΩ BEBVCMEN/ON O MIXAHΛ TO ΘAVMA/ TΩN BACIΛEΩN ΠOI/NH ΘΣ TA ΠPΩTA/ KAI KPICIC KA/...
Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, 1274 - 1282 μ.X.
Διαστάσεις: διάμετρος: 0,045 μ., βάρος: 47,48 γρ.