Μόνιμη Έκθεση Νομισματικού Mουσείου

Μετάλλιο Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου με κεφαλή του αυτοκράτορα
Μετάλλιο του Ιωάννου H΄ Παλαιολόγου

Εντυπωσιακό χυτό μετάλλιο των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποδίδεται στο φημισμένο καλλιτέχνη και προτωπόρο του είδους, Pisanello. Στην κύρια όψη του εικονίζεται η προτομή του αυτοκράτορα Ιωάννη, που κοιτάζει προς τα δεξιά, ενώ στην οπίσθια εικονίζεται και πάλι ο αυτοκράτορας, αλλά έφιππος, σε σταυροπροσκύνημα. Και στις δύο όψεις υπάρχουν επιγραφές, στην κύρια το όνομα του αυτοκράτορα και στην οπίσθια το πλήρες όνομα και η ιδιότητα του καλλιτέχνη. Ο Antonio di Pucio, από την Πίζα της Ιταλίας, γνωστός και ως Pisanello (περίπου 1380-1455), θεωρείται σήμερα ο πρώτος καλλιτέχνης της νεότερης ιστορίας, που φιλοτέχνησε μετάλλια και τα υπέγραψε ως «ζωγράφος» (pictor). Από τα πιο φημισμένα έργα του είναι η σειρά των ξεχωριστών αυτών μεταλλίων, που φιλοτέχνησε το έτος 1438/9 με τη μορφή του αυτοκράτορα Iωάννη H΄ Παλαιολόγου, πιθανότατα με την ευκαιρία της Συνόδου των Eκκλησιών, πρώτα στη Φερράρα και μετά στη Φλωρεντία.

Επιγραφή:   Eμπ.: +IWANNHC . BACIΛEVC . KAI . AVTO KPATWP . PWMAIWN . O . ΠAΛAIOΛOΓOCOπ.: OPVS . PISANI . PICTO RIS . EPΓON . TOY . ΠICANOV . ZWΓPAΦOV
Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, 1438/9 μ.X
Διαστάσεις: διάμετρος: 0,099 μ.