Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Επιτύμβιο ανάγλυφο Ιππέα
Επιτύμβιο ανάγλυφο ιππέα

Επιτύμβιο ανάγλυφο ρωμαϊκών χρόνων, που παριστάνει αφηρωισμένο πολεμιστή ιππέα. Ο νεκρός, ντυμένος με κοντό ιμάτιο, χλαμύδα και αναξυρίδες και οπλισμένος με ξίφος, δόρυ και ασπίδα, καλπάζει ήρεμα προς τα δεξιά. Συνοδεύεται από νεαρό ιπποκόμο, που μεταφέρει ένα δόρυ. Η παράσταση ανάγεται σε κλασικά πρότυπα, ενώ οι αναξυρίδες παραπέμπουν στη θρακική καταγωγή του ιππέα, που ενδεχομένως ζούσε στα Άβδηρα. Το έργο είναι ενδεικτικό της ειρηνικής διαβίωσης Θρακών σε μια ελληνική πόλη και αποτελεί ενιαίο σύνολο με άλλες επιτύμβιες στήλες, που θεωρούνται χαρακτηριστικά έργα του τοπικού εργαστηρίου γλυπτικής.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αμμόλοφος Αβδήρων (πρώην Κουμ Τεπέ)
Διαστάσεις: πλάτος: 0,91 μ., ύψος: 1,15 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Σκαρλατίδου Ε., "Χρονικά", ΑΔ 37, Β2, (1982)

Σκαρλατίδου Ε., "Επιτύμβιο ανάγλυφο από τα Άβδηρα", Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών: Αρχαία Θράκη, Κομοτηνή 1992, τ. ΙΙ, Κομοτηνή, 1997