Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Σαρκοφάγος Κλαζομενιακού τύπου (Αρ. Ευρ.: 6922)
Σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου με εικονιστικές παραστάσεις

Τυπική τραπεζιόσχημη σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου με πλούσια γραπτή διακόσμηση. Η ανώτερη επιφάνειά της καλύπτεται από ποικίλα διακοσμητικά μοτίβα και εικονιστικές παραστάσεις. Στο ανώτερο τμήμα εικονίζεται μάχη Πυγμαίων με Γερανούς ανάμεσα σε ταινίες μαιάνδρου και ιωνικού κυματίου και πιο κάτω ακολουθεί σκηνή από το μύθο του Τρωίλου. Από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζεται ο Πρίαμος καθισμένος σε θρόνο, ο Τρωίλος με τα άλογα και το σκύλο του, δύο γυναίκες και δύο άνδρες με υδρίες, μία γυναίκα που γεμίζει την υδρία της στην κρήνη, και πίσω από την κρήνη ο Αχιλλέας. Ακολουθεί ζώνη με πάνθηρες, λιοντάρια, σκύλους και ταύρους ανάμεσα σε ταινίες μαιάνδρου. Στις ταινίες των πάνω εσωτερικών γωνιών εικονίζεται πάλη ανδρικής μορφής και μυθικού τέρατος, και στις μετόπες κάτω από τις σκηνές αυτές, έλικες και ανθέμια. Ακολουθεί, ανάμεσα σε ζώνες μαιάνδρου, άρμα και ηνίοχος. Το χείλος των μακρών πλευρών κοσμεί πλοχμός με μικρές έλικες και ανθέμια μέσα σε ταινίες μαιάνδρου, ενώ την ταινία της κάτω εσωτερικής γωνίας, ιωνικό κυμάτιο. Στο χείλος εξωτερικά σώζεται ιωνικό κυμάτιο και εσωτερικά μαίανδρος και άστρα. Η σαρκοφάγος τυπολογικά ανήκει στην ομάδα Albertinum.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Άβδηρα, Αρχαίο Νεκροταφείο
Διαστάσεις: μήκος: 2,17-2,22 μ., πλάτος: 1,205-0,73 μ., ύψος: 0,59-0,435 μ.

Τριαντάφυλλος Δ., "Χρονικά", ΑΔ 29, Β2, (1973-74)

Cook P.M., Clazomenian Sarcophagi, Mainz, 1981

Τριαντάφυλλος Δ., "Σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου από τα Άβδηρα της Θράκης", Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών: Αρχαία Θράκη, Κομοτηνή 1992, τ. ΙΙ, Κομοτηνή, 1997

Λεπτομέρεια του προσκεφαλαίου της σαρκοφάγου
Λεπτομέρεια του χείλους του δεξιού τοιχώματος της σαρκοφάγου