Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Σαρκοφάγος Κλαζομενιακού τύπου (Αρ. Ευρ.: 4500)
Σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου με σκηνή κυνηγίου

Τραπεζιόσχημη σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου από το νεκροταφείο των Αβδήρων, χαρακτηριστικό έργο τέχνης της ύστερης αρχαϊκής εποχής. Η επιφάνειά της ήταν καλυμμένη με πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση, που δεν έχει διατηρηθεί σε όλα τα σημεία. Στα χείλη των μακρών πλευρών υπάρχει πλοχμός με ανθέμια και στις ταινίες των κάτω γωνιών σχηματοποιημένο φυτικό κόσμημα. Η επιφάνεια των ποδιών διακοσμείται με σκηνή κυνηγίου, στην οποία εικονίζονται λαγός και σκυλιά, παράσταση μοναδική και ως προς το θέμα και ως προς την τεχνοτροπία της εκτέλεσής της.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Άβδηρα, Αρχαίο Νεκροταφείο
Διαστάσεις: μήκος: 1,95 μ., πλάτος: 0,61-0,55 μ., ύψος: 0,34-0,30 μ.

Καλλιντζή Ντ., "Χρονικά", ΑΔ 48, Β2, (1993)

Τριαντάφυλλος Δ., "Σαρκοφάγος κλαζομενιακού τύπου από τα Άβδηρα της Θράκης", Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών: Αρχαία Θράκη, Κομοτηνή 1992, τ. ΙΙ, Κομοτηνή, 1997

Σαρκοφάγος Κλαζομενιακού τύπου. Λεπτομέρεια του κάτω τμήματος