Μόνιμη Έκθεση αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας

Επιτύμβια στήλη του Ξάνθου

Πρόκειται για το πρωιμότερο γλυπτό μνημείο, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στις ανασκαφές της Πέλλας. Η στήλη ήταν το σήμα στον τάφο του μικρού Ξάνθου και το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνει η ανάγλυφη παράσταση του παιδιού. Ο νεκρός εικονίζεται γυμνός, με χλαμύδα στους ώμους, στραμμένος προς τα αριστερά. Στο δεξί του χέρι κρατάει περιστέρι, στο αριστερό ένα δίσκο, μάλλον παιχνίδι, και στα πόδια του κάθεται ένας σκύλος με ανασηκωμένο το κεφάλι. Η στήλη ήταν βαμμένη με χρώμα, όπως δείχνουν ίχνη που σώζονται ακόμη: κίτρινο και κόκκινο στη μορφή και στα αντικείμενα, γαλάζιο στο φόντο. Η επιγραφή στο κάτω μέρος της αναφέρει το όνομα του νεκρού παιδιού και των γονιών του, Δημητρίου και Αμαδίκης. Πρόκειται για έργο τοπικού τεχνίτη, αλλά με επιδράσεις από τη νησιωτική και ιωνική τέχνη της περιόδου. Λόγω της πρωιμότητάς του και της καλής του διατήρησης, αποτελεί σημαντικό μνημείο για την καλλιτεχνική παραγωγή της Πέλλας, αλλά και για τη γλυπτική της αρχαίας Μακεδονίας, γενικότερα.

Επιγραφή:   ΞΑΝΘΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟ/Υ ΚΑΙ ΑΜΑ/ΔΙΚΑΣ ΥΙΟΣ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, τέλος 5ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πέλλα, νεκροταφείο περιοχής Αγοράς
Διαστάσεις: πλάτος: 0,173 μ., ύψος: 0,064 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: 80.454

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ακαμάτης Ι.Μ., Ξάνθος Δημητρίου και Αμαδίκας υιός, Αμητός. Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικου, Θεσσαλονίκη, 1986, 13-29

Βοκοτοπούλου Ι. (υπεύθ.), Ελληνικός πολιτισμός, Μακεδονία. Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κατάλογος έκθεσης στο Marche Bonsecours, Μοντρεάλ. 7 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 1993, Αθήνα, 1993, 202

Σιγανίδου Μ., Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Μ., ΠΕΛΛΑ, Αθήνα, 1996, 56