Μόνιμη Έκθεση αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας

Ειδώλιο Νίκης

Πήλινο ειδώλιο, που παριστάνει Νίκη με φτερά στους ώμους και σώζεται ακέραιο. Είναι κατασκευασμένο με μήτρα και θεωρείται προϊόν του εργαστηρίου κοροπλαστικής, που υπήρχε στην Πέλλα το 2ο αι. π.Χ. Η μορφή στέκεται σε κυλινδρική βάση, φορεί πέπλο που δένεται κάτω από το στήθος, και κρατούσε στα χέρια αντικείμενο που δεν σώζεται, πιθανόν σάλπιγγα. Τα μαλλιά της δένονται ψηλά και κοσμούνται με στεφάνι από κισσό και μικρούς καρπούς. Ολόκληρο το ειδώλιο ήταν καλυμμένο με λευκό επίχρισμα, ενώ ίχνη κόκκινου χρώματος σώζονται στα φτερά, στα σκουλαρίκια και στο στεφάνι. Βρέθηκε σε θαλαμωτό τάφο, όπως και πολλά άλλα παρόμοια ειδώλια, που απεικονίζουν γυναικείες μορφές. Η συνήθεια της τοποθέτησης γυναικείων ειδωλίων σε τάφους φαίνεται ότι ήταν διαδεδομένη στην Πέλλα την περίοδο εκείνη. Από αυτά τα γυναικεία ειδώλια, όσα απεικονίζουν τη Νίκη έχουν ερμηνευθεί ως συνοδοί νεκρών ανδρών, που ηρωοποιήθηκαν μετά το θάνατό τους.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 2ο μισό 2ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πέλλα, Λαξευτός θαλαμωτός τάφος Γ΄
Αριθμός Ευρετηρίου: 1977.212

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Βοκοτοπούλου Ι. (υπεύθ.), Ελληνικός πολιτισμός, Μακεδονία. Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κατάλογος έκθεσης στο Marche Bonsecours, Μοντρεάλ. 7 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 1993, Αθήνα, 1993, 252

Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Μ., Λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι της Πέλλας, Αθήνα, 1994, 145, αρ. 110

Σιγανίδου Μ., Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Μ., ΠΕΛΛΑ, Αθήνα, 1996, 63