Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Εξάρτημα αγγείου με μορφή Έρωτα

Εξάρτημα ενός από τα πολλά χάλκινα αγγεία, που έχουν βρεθεί στον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα. Έχει τη μορφή καλαίσθητου αγαλματίου, που απεικονίζει το θεό Έρωτα, κατ' ενώπιον, με μεγάλα ανοιγμένα φτερά. Ο μεγάλος αριθμός χάλκινων αγγείων, τα περισσότερα από τα οποία, δυστυχώς, ήταν σοβαρά διαβρωμένα από την καταστροφική πυρκαγιά, τα πολλά σιδερένια αντικείμενα καθημερινής χρήσης (διάφορα γεωργικά εργαλεία, κλειδιά, εξαρτήματα θυρών κλπ.), αλλά κυρίως η αποκάλυψη χώρων επεξεργασίας μεταλλευμάτων, υποδεικνύουν, εκτός από τον αγροτικό, και τον έντονο βιοτεχνικό χαρακτήρα της πόλης. Οι εμπορικές συναλλαγές και η ανεπτυγμένη υφαντουργία είναι επίσης βεβαιωμένες ανασκαφικά (νομίσματα, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων καθώς και πλήθος πήλινων αγνύθων). Το έργο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονικής τορευτικής τέχνης, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην ελληνιστική περίοδο, με την ανάπτυξη πολλών τοπικών εργαστηρίων.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Φλώρινα, Ελληνιστική πόλη Φλώρινας (λόφος Αγ. Παντελεήμονα)