Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Περίαμμα

Εντυπωσιακό περίαμμα, κόσμημα του οποίου η χρήση είναι γνωστή κυρίως από τις απεικονίσεις του στην τέχνη. Αποτελείται από ένα κεντρικό μετάλλιο, που συγκρατείται χιαστί με τέσσερις ταινίες, στα άκρα των οποίων υπάρχουν οπές για τη στερέωσή τους σε ιμάντες. Το μετάλλιο αποτελείται από χρυσή ελλειψοειδή σφενδόνη διακοσμημένη με ένθετο ημιπολύτιμο λίθο (granat), στον οποίο εικονίζεται σε έγκοιλη παράσταση ο κιθαρωδός Απόλλων μπροστά σε τρίποδα. Στους δύο κατώτερους ιμάντες ήταν προσαρμοσμένα κρεμαστά διακοσμητικά στοιχεία (αλυσίδες που συγκρατούν σφαιρίδια), ενώ οι ταινίες είναι διακοσμημένες με βλαστόσπειρα και στιγμές. Το κόσμημα αυτό φοριόταν στο στήθος, συνήθως χωρίς ρούχα, έτσι ώστε το κεντρικό στοιχείο του να βρίσκεται ανάμεσα στους μαστούς και οι ταινίες να φέρονται προς τους ώμους και τη μέση. Ο τρόπος αυτός είναι γνωστός από ειδώλια, που παριστάνουν συνήθως τη θεά Αφροδίτη. Το περίαμμα των Αβδήρων είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας και οι συνθήκες εύρεσής του δεν είναι γνωστές. Κατασχέθηκε από τις αστυνομικές αρχές το 1967 και περιήλθε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, όπου ήταν εκτεθειμένο μέχρι το 1995.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 3ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Άβδηρα