Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Ερυθρόμορφη υδρία

Κομψή αττική ερυθρόμορφη υδρία, που έχει συγκολληθεί από πολλά θραύσματα και διατηρεί το πώμα της. Η επιφάνειά της καλύπτεται με παράσταση, που εικονίζει τυπική σκηνή γυναικωνίτη. Στο κέντρο μία γυναίκα παίζει με τέσσερα κουβάρια από νήμα, ενώ μπροστά και πίσω από το κάθισμά της υπάρχουν δύο καλάθια με μαλλί. Τέσσερις όρθιες γυναίκες, που φορούν χιτώνα και ιμάτιο, συμμετέχουν στη σκηνή. Η μία από αυτές κρατάει κιβωτίδιο, ενώ ένα μεγαλύτερο κιβώτιο βρίσκεται ακουμπισμένο στο δάπεδο ανάμεσα στις δύο γυναίκες στα δεξιά. Στον τοίχο υπάρχουν κρεμασμένα κομμάτια υφάσματος και στεφάνι. Η παράσταση πλαισιώνεται από ταινίες ανθεμίων στο πάνω μέρος και μαιάνδρου στο κάτω, ενώ το χείλος του αγγείου κοσμείται με ζώνη ιωνικού κυματίου. Τεχνοτροπικά η υδρία ανήκει στον κύκλο του «ζωγράφου του Πηλέα?, που χρονολογείται στην περίοδο 430-420 π.Χ. Χρησίμευσε ως τεφροδόχο αγγείο και βρέθηκε «ενταφιασμένη? μέσα σε πιθάρι. Το σύνολο αποκαλύφθηκε κατά την άροση αγρού και παραδόθηκε στο μουσείο από τον ιδιώτη Λέανδρο Καρακατσάνη.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 430-420 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Άβδηρα, Αρχαία Νεκροταφεία, Λόφος των Κοριτσιών. Μέσα σε ταφικό πιθάρι.