Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος

Η μαρμάρινη μνημειώδης θύρα
Θύρα μακεδονικού τάφου

Εξαίρετο δείγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής αποτελεί η εντυπωσιακή μαρμάρινη θύρα του μακεδονικού τάφου της Αγίας Παρασκευής. Δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τέτοιων θυρών, αλλά παράλληλα αποτελεί και έργο τέχνης για την τεχνική της τελειότητα και την άριστη διατήρηση των χάλκινων διακοσμητικών εξαρτημάτων της. Η θύρα είναι δίφυλλη και βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Σε τρεις προεξέχουσες ανάγλυφες ζώνες (στο ανώτερο και κατώτερο τμήμα της θύρας και στη μέση) διατηρούνται οι χάλκινες εφηλίδες (δεκαέξι σε κάθε οριζίντια ζώνη, εννέα στην κάθετη κεντρική ταινία), που δηλώνουν ξεκάθαρα το πρότυπο της: καρφιά, που συγκρατούσαν ανάλογες ξύλινες θύρες. Στο ανώτερο δεξιό τμήμα σώζεται η περίτεχνη χάλκινη λαβή της, όπως επίσης και ο δίσκος της κλειδαριάς. Τα βαρύτατα θυρόφυλλα θα άνοιγαν εύκολα, χάρη σε τροχούς, που ακολουθούσαν μολύβδινους οδηγούς πάνω στο δάπεδο.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, τέλη 4ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Αγία Παρασκευή, μακεδονικός τάφος