Ιστορική έκθεση

Άποψη της πλευράς Α του μεταλλίου
Μετάλλιο ανδρείας

Ενδιαφέρον προκαλούν τα μετάλλια ανδρείας, τα οποία εκτός της ιστορικής τους σημασίας διαθέτουν και καλλιτεχνική αξία λόγω των παραστάσεων που φέρουν. Το συγκεκριμένο παράσημο είναι κυκλικό με μικρό κρίκο στην πάνω πλευρά για την ανάρτηση του στο λαιμό με αλυσίδα. Βρέθηκε στην κατοχή του μουσείου έπειτα από δωρεά του Γεωργίου Λυριτζή, συνταγματάρχη εν αποστρατεία. Στη μια όψη, έχει ανάγλυφη παράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την Παναγία στη δεξιά πλευρά ξαφνιασμένη να κοιτάζει τον άγγελο που την πλησιάζει με τον κρίνο στο χέρι. Στην άλλη όψη εμφανίζεται σε οριζόντιες γραμμές η επιγραφή ''Μ. ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ / ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ / ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ / ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ / 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ / 1940'', ενώ περιμετρικά αναγράφεται ''Η ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ''.

Επιγραφή:   Μ. ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ- ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ -ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ-ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ- 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-1940- Η ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1940
Τόπος Εύρεσης: Κοζάνη