Ιστορική έκθεση

Άποψη της ξιφολόγχης με τη θήκη της
Ξιφολόγχη

Απαραίτητο εφόδιο κάθε πεζού στρατιώτη στη μάχη σώμα με σώμα αποτελεί η ξιφολόγχη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη ξιφολόγχη με τη θήκη της, μήκους 53 εκ., η οποία είναι κατασκευασμένη από σίδηρο, βαμμένη με μαύρο χρώμα, το οποίο έχει απολεπιστεί σε πολλά σημεία. Το πάνω της άκρο απολήγει σε μικρό κόμπο. Η χειρολαβή έχει επένδυση από ξύλο στο μεγαλύτερο μέρος της. Το κάτω άκρο της είναι από σίδηρο και στη μια στενή πλευρά του, δημιουργείται εσοχή για την εξάρτηση της στο όπλο. Στο πάνω μέρος προσαρμόζεται οριζόντιο πλατύ στέλεχος που προεξέχει αρκετά από τη μια μεριά και εκεί φέρει κυκλική οπή, για την κάννη του όπλου. Στη μια στενή πλευρά του εμφανίζεται ο αριθμός της ξιφολόγχης: 4888.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή
Διαστάσεις: μήκος: 0,53 μ., πλάτος: 0,021 μ.