Ιστορική έκθεση

Άποψη του φυλαχτού με παράσταση του Αγίου Γεωργίου
Φυλαxτό

Τα λεγόμενα φυλαχτά, αντικείμενα για τα οποία πιστεύεται ότι προφυλάσσουν τον κάτοχό τους από κινδύνους και συμφορές χρησιμοποιήθηκαν ήδη από τον νεολιθικό άνθρωπο. Τα φυλαχτά πολλές φορές διαθέτουν και καλλιτεχνική αξία λόγω των παραστάσεών τους. Το συγκεκριμένο φυλαχτό του Αγίου Γεωργίου, είναι κατασκευασμένο από χαλκό, σφυρήλατο και έκτυπο. Είναι ορθογώνιο, με άνοιγμα στην πάνω πλευρά. Λείπει προφανώς το σκέπασμα. Στις πλαϊνές πλευρές εμφανίζονται δυο κρίκοι για την αλυσίδα ανάρτησης (μήκ. 0,522 μ.). Στην κάτω πλευρά υπάρχουν άλλοι τρεις κρίκοι από όπου κρέμονται τρία ανθόσχημα ελάσματα με έξι κυκλικές βαθύνσεις. Στην κύρια όψη του παριστάνεται ο άγιος Γεώργιος έφιππος, ο οποίος λογχίζει με το δόρυ του το δράκο. Πάνω δεξιά και αριστερά εμφανίζεται χαραγμένο το όνομα του αγίου.

Επιγραφή:   ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή