Παιώνιος (β΄ μισό 5ου αι. π.Χ.)
Παπα-Κοσμάς ο εκ Μυροκόβου (19ος αι.)
Πεισίστρατος
Πεισίστρατος ο Νεώτερος
  Πέλοψ
Ο Πέλοπας από το ανατολικό αέτωμα του Ναού του Διός στην Ολυμπία
Μυθικός ήρωας, από τους σημαντικότερους της Πελοποννήσου. Καταγόταν από τη Λυδία και ήταν γιός του Τάνταλου, βασιλιά της Φρυγίας. Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του τον έσφαξε και με τα τεμάχιά του παρέθεσε δείπνο στους θεούς, για να δοκιμάσει τις ιδιότητές τους. Οι θεοί το αντιλήφθηκαν, έδωσαν πάλι ζωή στον Πέλοπα και τιμώρησαν τον Τάνταλο. Αργότερα, έφθασε στην Ολυμπία προκειμένου να λάβει μέρος στον αγώνα αρματοδρομίας με τον Οινόμαο, βασιλιά της Πίσας, και να διεκδικήσει την κόρη του τελευταίου, την Ιπποδάμεια, και το βασίλειό του. Ο Πέλοπας νίκησε και έγινε βασιλιάς της Πίσας και της Ήλιδας, ενώ έδωσε και το όνομά του στην Πελοπόννησο, που μέχρι τότε ονομαζόταν Απία. Η παράδοση αναφέρει ότι νίκησε με τη βοήθεια του Ποσειδώνα, που του χάρισε φτερωτά άλογα, ενώ μία άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι νίκησε με δόλο, αφού ξεγέλασε το Μυρτίλο, ηνίοχο του Οινομάου, για να τον βοηθήσει, και κατόπιν τον σκότωσε. Ο Πέλοπας απέκτησε με την Ιπποδάμεια πολλά παιδιά, που έγιναν βασιλείς στην Πελοπόννησο, μεταξύ των οποίων τον Ατρέα και το Θυέστη. Μετά το θάνατό του τάφηκε κοντά στον ποταμό Αλφειό και εκεί οι Ηλείοι τον τιμούσαν προσφέροντας θυσίες. Προς τιμήν του κατασκεύασαν και έναν τύμβο στο κέντρο της ιερής Άλτεως, το Πελόπιο, όπου κάθε χρόνο θυσίαζαν ένα μαύρο κριάρι. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι όποιος έτρωγε από το θυσιαμένο στον Πέλοπα ζώο δεν επιτρεπόταν να μπει στο ναό του Δία. Ο Πέλοπας θεωρείται και ένας από τους μυθικούς ιδρυτές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Περίανδρος
Περικλής