Παιώνιος (β΄ μισό 5ου αι. π.Χ.)
  Παπα-Κοσμάς ο εκ Μυροκόβου (19ος αι.)
Ιερομόναχος της μονής του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου και κτήτορας του καθολικού της. Κατά την παράδοση, γεννήθηκε στα Στουρναρέικα Τρικάλων και από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από το Καρπενήσι. Mετά τη χηρεία του έγινε ιερέας αλλά και αρχηγός του σώματος των κλεφτών που εξουσίαζε την περιοχή, η οποία περιλάμβανε την Καλαμπάκα, το Περτούλι, τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα, και μαχόταν τους Τούρκους της περιοχής. Έλαβε μέρος στην έξοδο του Μεσολογγίου, μετά την οποία επέστρεψε στο Μυρόκοβο (Μυρόφυλλο) και από 1828 έως το 1836 έκτισε το νέο καθολικό της μονής (ναός Αγίου Γεωργίου), η οποία αρχικά ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Μάλιστα, οι πηγές της μονής καταγράφουν την παρουσία του ως κτήτορα και μοναχού από το 1815. Ο παπα-Κοσμάς οδηγήθηκε στον πασά των Ιωαννίνων με την κατηγορία πως δεν έκτισε μοναστήρι αλλά πολεμικό οχυρό και φυλακίσθηκε στα Γιάννενα αλλά αποφυλακίσθηκε με χρήματα της μονής.
Παρθένης Κ.
Πάρις