Σαββάκης Μιχαήλ (1863-1942)
Σακάιντα Κακιεμόν
Σικελιανός Άγγελος (1884-1951)
Σινάν Πασάς (Koca Mimar Sinan, 1490-1588)
Σκόπας
  Σλήμαν Ερρίκος (Schliemann, Heinrich, 1822-1890)
Γερμανός έμπορος και πρωτοπόρος ερευνητής των μεγάλων κέντρων του μυκηναϊκού πολιτισμού. Γεννήθηκε στο Neubuckow και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο. Το 1847 δημιούργησε δική του επιχείρηση στην Πετρούπολη και σύντομα απέκτησε μεγάλη περιουσία. Στη Ρωσία νυμφεύθηκε την Ekaterina Lyschin, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Το 1858 ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου και το 1866, σε ηλικία 44 ετών, άρχισε να σπουδάζει αρχαιολογία στο Παρίσι, εκπληρώνοντας το όνειρο ετών, καθώς ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και του Ομήρου. Το 1868 επισκέφθηκε την Ιθάκη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και την Τρωάδα, όπου, μετά από λεπτομερείς μελέτες των ομηρικών επών ταύτισε το λόφο Χισαρλίκ με την Τροία και ξεκίνησε εκεί τις έρευνές του. Το 1869 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, νυμφεύθηκε την πολύ νεότερή του Ελληνίδα Σοφία Eγκαστρωμένου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, και έκτισε την πολυτελή κατοικία του, το Ιλίου Μέλαθρον. Στα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε ανασκαφές στην Τροία (1870-1882, 1890), στις Μυκήνες (1874-1876), στον Ορχομενό (1880-1886) και στην Τίρυνθα (1884-1885), φέρνοντας στο φως σημαντικά μνημεία της μυκηναϊκής εποχής. Σε όλη τη διάρκεια των επαγγελματικών του αναζητήσεων κατόρθωσε να μάθει δεκαοκτώ γλώσσες, μεταξύ των οποίων και αρχαία ελληνικά. Δημοσίευσε πολλές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά έντυπα και σε αυτοτελή βιβλία. Υποφέροντας από πάθηση των αυτιών, πέθανε στη Νεάπολη της Iταλίας.
Σλουτζιάρης Γεώργιος "Γραμματικός" (17ος αι.)
Σταυροθόλιο