Κύρια όψη του τάφου
Μακεδονικός Τάφος Γ στην Πέλλα
Διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με ιωνική πρόσοψη από τέσσερις ψηλούς κίονες. Εχει πλάτος 4,70 μ. και μήκος 7,50 μ. Υπολείμματα εγχρώμων κονιαμάτων που σώζονται στους τοίχους, έφεραν παραστάσεις κιβωτίου και καθρέπτη. Σώζεται η λίθινη βάση της νεκρικής κλίνης.
Χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ. με βάση τα λιγοστά ευρήματα που διασώθηκαν από την αρχαία σύληση του τάφου.

Ψηφιδωτό δάπεδο από το ιερό του Δάρρωνα
Ιερά Πέλλας
α. ΙΕΡΟ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο βόρεια της αγοράς της αρχαίας πόλης και καταλαμβάνει όλο το πλάτος του, 47 μ. Αποτελείται από μεγάλο υπαίθριο χώρο με μικρό ναΐσκο στο νότιο τμήμα και οργανωμένες εγκαταστάσεις στο βόρειο με ένα ακόμα μικρό ναΐσκο, υπαίθριους χώρους, αποθηκευτικούς, εργαστηριακούς, ένα χώρο παράθεσης γευμάτων και μια υπόγεια δεξαμενή. Η λατρεία των θεοτήτων ταυτίζεται από αναθηματικές επιγραφές, ανάγλυφες στήλες, αγαλμάτια και πήλινα ...

Ανάκτορο Πέλλας. Αεροφωτογραφία
Ανάκτορο Πέλλας
Το Ανάκτορο της Πέλλας (Πέλλης βασίλειον) ήταν κτισμένο σε λόφο στα βόρεια της πόλης, σε εξαιρετική τοποθεσία με πλήρη θέα της πόλης, της θάλασσας και της πεδιάδας. Ο λόφος είχε απότομα πρανή στα ανατολικά και τα δυτικά, ομαλή πρόσβαση στα νότια και οχυρωνόταν στα βόρεια με ισχυρό τείχος (πάχ. 3,30 μ.)., που διέθετε πύργους κάθε 33 μ. και μνημειακές πύλες.
Το Ανάκτορο, έκτασης 70 στρεμμάτων, αποτελείται από κτιριακές ενότητες κτισμένες σε κλιμακούμενα άνδηρα, από τα Β προς τα Ν και από το κέντρο ...

Εσωτερικό του τάφου
Πολυθάλαμος Λαξευτός Τάφος
Ο Πολυθάλαμος λαξευτός τάφος, ο οποίος ανασκάφτηκε το 2005, βρίσκεται στην περιοχή του Ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Πέλλας. Περιλαμβάνει οκτώ θαλάμους, έναν κεντρικό, έξι πλευρικούς, που αναπτύσσονται ανά τρεις, στα ανατολικά και στα δυτικά του, καθώς και έναν στα βόρεια. Η πρόσβαση στον τάφο γίνεται από κατωφερικό δρόμο, μήκους 8,75 μ. Τμήμα του δρόμου είναι καμαροσκέπαστο και λαξευμένο στον φυσικό βράχο. Τα τοιχώματα του βόρειου θαλάμου διακοσμούνται με ζώνες χρωματιστών κονιαμάτων, ...

Εσωτερικό του τάφου
Τάφος των Φιλοσόφων
Ανατολικό νεκροταφείο Πέλλας. Αρχές 3ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας. Με συνολικό μήκος Α-Δ 5,5μ. και πλάτος 3,5 μ., έχει εσωτερικό ύψος 3 μ. και καλυπτόταν από οριζόντια οροφή, σχηματισμένη από 8 επιμήκεις καλυπτήριες πλάκες. Το μεγαλύτερο μέρος του τάφου είχε χτιστεί μετά από τη λάξευση του φυσικού βράχου της περιοχής, ο οποίος σχηματίζει και το δάπεδο του θαλάμου, επιχρισμένος με υπόλευκο κονίαμα.
Μοναδικό για αρχαίο ταφικό μνημείο είναι το θέμα της σύνθεσης ...

Οικία του Διονύσου. Αεροφωτογραφία.
Οικίες αρχαίας Πέλλας
Η αρχαία Πέλλα είναι κτισμένη με ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα, πλάτους 47 μ. Το μήκος τους ποικίλλει, ωστόσο το συνηθέστερο είναι 125μ. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν δυο ή και περισσότερες οικίες. Οι μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στον κεντρικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο έχουν έκταση 2500-3000 τ.μ. και οι μικρότερες 200-500 τ.μ. Οι πιο πολλές έχουν κεντρική αυλή, που περιβάλλεται με δωρική ή ιωνική κιονοστοιχία. Λίγες ανήκουν στον τύπο με παστάδα, μια πλατιά δηλαδή στοά στη βόρεια ...