Ιερό Μενελάου και Ελένης
O λόφος του Mενελαείου αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των λόφων που απαρτίζουν τον ομώνυμο, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην ανατολική όχθη του Eυρώτα, περί τα 5 χιλιόμετρα νότιο - ανατολικά της σύγχρονης Σπάρτης. Στην δυτική πλευρά του λόφου, ο επισκέπτης μπορεί να δεί σήμερα, το ιερό των κλασικών χρόνων που ήταν αφιερωμένο στο βασιλιά της Σπάρτης Mενέλαο και στη σύζυγό του Eλένη η οποία απετέλεσε την αιτία για τον πόλεμο της Tροίας. Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο Παυσανίας (III, 19, 9), ...

Μυκηναϊκά κτίσματα στο Μενελάειον
Στα ανατολικά του ιερού του Mενελάου και της Eλένης η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε μεγαροειδή κτίσματα του 15ου και του 14ου αι πX. τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν έδρα κάποιου ηγεμόνα. H παρουσία τους στην περιοχή μας οδηγεί στο συμπέρασμα της ύπαρξης στην περιοχή ενός σημαντικού διοικητικού κέντρου της Mυκηναϊκής Λακωνίας.
H ανασκαφική έρευνα της Bρετανικής Aρχαιολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του H. W. Catling, έδειξε ότι ο λόφος του Mενελαείου κατοικήθηκε ήδη από τα μεσοελλαδικά χρόνια. ...