Τμήμα του βορείου σκέλους της οχύρωσης στον Κούλμο
Τείχος Λευκάδας
Η πόλη ήταν τειχισμένη με ισχυρό οχυρωματικό περίβολο μήκους περίπου 4,5 χιλιομέτρων, που περιέκλειε το λόφο και το πεδινό τμήμα της. Σήμερα στέκουν ακόμη, ορατά το δυτικό και το βόρειο σκέλος του περιβόλου που περιτρέχουν την κορυφογραμμή του Κούλμου, τα οποία είναι κατασκευασμένα κατά το πολυγωνικό σύστημα. Σε αρκετά σημεία του λόφου το τείχος σώζεται σε ύψος που ξεπερνά τα 4μ., ενώ τμήματά του είναι ενσωματωμένα σε παλαιές οικίες. Στο πεδινό τμήμα της πόλης το τείχος δεν είναι ορατό και την πορεία ...

Οικοδομικές φάσεις αρχαίων οικιών οικοπέδου Χ. & Β. Χαλικιά
Οικίες Λευκάδας
Οι οικίες αναπτύσσονταν στο εσωτερικό επιμήκους νησίδας, στην οποία χωροθετούνταν δύο σπίτια κατά πλάτος, ανάμεσα στα οποία διερχόταν αποχετευτικός αγωγός. Είχαν νότιο προσανατολισμό και περιελάμβαναν υπαίθριο χώρο και δωμάτια διατεταγμένα σε έναν ή και δύο ορόφους. Κάθε σπίτι είχε την είσοδό του σε έναν από τους στενούς δρόμους κατεύθυνσης Α-Δ, εκτός από τα γωνιακά που είχαν όψη και στις λεωφόρους. Οι περισσότερες από τις οικίες που έχουν ερευνηθεί χρονολογούνται στους κλασικούς και ελληνιστικούς ...