Λαογραφική έκθεση

Άποψη ενδυμασίας νύφης της περιοχής της Κοζάνης
Γυναικεία ενδυμασία νύφης

Η γυναικεία ενδυμασία νύφης αποτελεί εξαίρετο δείγμα κεντητικής και υφαντικής τέχνης. Όπως κάθε παραδοσιακή ενδυμασία έτσι και αυτή είναι προϊόν του αργαλειού και δημιούργημα των γυναικείων χεριών. Αποτελείται από λευκό υφαντό πουκάμισο, φούστα μάλλινη βυσσινί, λευκή φούστα που φοριέται σαν μισοφόρι κάτω από το φουστάνι, μάλλινο μπλε φόρεμα-φουστάνι, μάλλινη υφαντή ποδιά, μάλλινο μαύρο υφαντό επενδυτή, φαρδιά ζώνη, μαντήλι για το κεφάλι, μάλλινες πλεκτές κάλτσες, κεφαλοκάλυμμα με άνθη, κόσμημα κεφαλής, σκουλαρίκια, κόσμημα στήθους (καδένα), κόσμημα μέσης (κιουστέκι) και μαντήλι τσέπης. Πρόκειται για ενδυμασία, η οποία φοριόταν μέχρι και πριν 50 χρόνια στην Αιανή της Κοζάνης και χαρακτηρίζει την τοπική γυναικεία καλαισθησία. Η ποικιλία που παρουσιάζουν οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων: γεωγραφικών (νησιά-ενδοχώρα), κοινωνικοοικονομικών (αστικά κέντρα-χωριά), ηλικίας και φύλλου, καθώς και οικογενειακών συνθηκών (έγγαμος βίος, χηρεία, μητρότητα).

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή
Τόπος Εύρεσης: Αιανή