Ικτίνος (5ος αι. π.Χ.)
Ιμάρι
  Ιππίας (τέλη 5ου αι. π.Χ.)
Σοφιστής από την Ήλιδα, ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της σοφιστικής κατεύθυνσης για την εγκυκλοπαιδική μάθηση. Ασχολήθηκε με την προϊστορία της Ελλάδας και με όλες τις τέχνες και τις επιστήμες. Στα μαθηματικά, με την τριχοτόμηση της γωνίας και την τετραγωνίζουσα (quadratix), έφθασε στην περιοχή των υπερβατικών καμπυλών. Λέγεται, ότι έκανε επίσημες εμφανίσεις φορώντας πολυτελή ενδύματα και κοσμήματα, που είχε κατασκευάσει ο ίδιος, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο το ιδανικό της αυτάρκειας, που ήταν θεμελιώδης αξία της διδασκαλίας του. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου είτε ως αντιπρόσωπος της πατρίδας του σε διάφορες αποστολές είτε ως δάσκαλος και κέρδισε άφθονα χρήματα με τις ομιλίες του. Συνέγραψε έργα λογοτεχνικά και επιστημονικά, τα οποία δεν σώθηκαν, είναι γνωστοί, όμως, από τις αρχαίες πηγές οι τίτλοι ορισμένων, όπως τα «Εθνών ονομασίαι» και «Ολυμπιονικών αναγραφή». Ο Ιππίας και η διδασκαλία του απασχόλησαν σοβαρά το Σωκράτη και τους μαθητές του, όπως φαίνεται από τα έργα του Πλάτωνα, και ιδιαίτερα από το διάλογο «Ιππίας».
Ιπποδάμεια
Ιπποκράτης (460-περ. 380 π.Χ.)