Ικτίνος (5ος αι. π.Χ.)
Ιμάρι
Ιππίας (τέλη 5ου αι. π.Χ.)
  Ιπποδάμεια
Η Ιπποδάμεια από το ανατολικό αέτωμα του Ναού του Διός στην Ολυμπία
Μυθική ηρωίδα, κόρη του βασιλιά της Πίσας Οινομάου και της Στερόπης. Το όνομά της σημαίνει «αυτή που δαμάζει τους ίππους». Ήταν πολύ όμορφη και την διεκδικούσαν αρκετοί μνηστήρες, ωστόσο επειδή ο πατέρας της είχε μάθει από χρησμό ότι θα τον σκοτώσει ο σύζυγός της, καθιέρωσε έναν αγώνα αρματοδρομίας για τους υποψήφιους μνηστήρες, όπου νικούσε πάντα ο ίδιος χάρη στα ανίκητα φτερωτά του άλογα, δώρα του πατέρα του, Άρη. Δεκατρείς μνηστήρες είχαν χάσει τη ζωή τους, όταν έφθασε στην Ολυμπία ο Πέλοπας από τη Λυδία. Η Ιπποδάμεια τον ερωτεύθηκε αμέσως μόλις τον είδε. Αυτός αναδείχθηκε νικητής στην αρματοδρομία, νυμφεύθηκε την Ιπποδάμεια και βασίλεψε στην περιοχή για πολλά χρόνια, ως συνετός ηγέτης. Μαζί απέκτησαν πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων τον Ατρέα, το Θυέστη, τον Αλκάθοο, τον Πυτθέα, τον Πλεισθένη και τρεις κόρες. Ο Πέλοπας απέκτησε και ένα νόθο γιο με τη Νύμφη Αξιόχη, τον Χρύσιππο, που αποφάσισαν να σκοτώσουν η Ιπποδάμεια και τα παιδιά της, για να μη χάσουν από αυτόν το βασίλειό τους. Τότε ο Πέλοπας τους έδιωξε από την Ήλιδα και η Ιπποδάμεια πήγε στη Μιδέα της Αργολίδας, όπου και πέθανε. Μετά το θάνατό της ο Πέλοπας έφερε τα οστά της στην Ολυμπία και ιδρύθηκε προς τιμήν της ένα τέμενος, μέσα στην ιερή Άλτι, που περικλειόταν από χαμηλό περίβολο. Εκεί έμπαιναν μόνο γυναίκες, μία φορά το χρόνο για να τιμήσουν τη μυθική βασίλισσα. Η Ιπποδάμεια από ευγνωμοσύνη στην Ήρα καθιέρωσε προς τιμήν της τα Ηραία, αγώνες δρόμου γυναικών, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια.
Ιπποκράτης (460-περ. 380 π.Χ.)
Ίσις