Ικτίνος (5ος αι. π.Χ.)
Από τους διασημότερους και σημαντικότερους αρχιτέκτονες της κλασικής περιόδου, γνωστός για τη συμμετοχή του στα έργα της Ακρόπολης των Αθηνών. Στις αρχαίες πηγές δεν αναφέρονται στοιχεία για την καταγωγή και τη ζωή του, ωστόσο θεωρείται Αθηναίος. Μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασαν και οικοδόμησαν τον Παρθενώνα, το 448/7-438/7 π.Χ., αν και παραμένει ανεξιχνίαστη η μορφή της συνεργασίας τους -ίσως ο Καλλικράτης ήταν μόνο ο κατασκευαστής ή ο εργολάβος του έργου, ίσως πάλι οι δύο αρχιτέκτονες δεν εργάσθηκαν ταυτόχρονα αλλά διαδοχικά. Από τους αρχαίους συγγραφείς το όνομα του Ικτίνου συνδέεται και με την οικοδόμηση του Τελεστηρίου της Ελευσίνας, καθώς και με την κατασκευή του ναού του Απόλλωνα Επικούριου στη Φιγαλεία. Από τα έργα του διαφαίνεται ότι, κάτω από την ισχυρή επιρροή του Φειδία, εφεύρε την καθαρά αττική αρχιτεκτονική μορφή, τη συνένωση του δωρικού ρυθμού με ιωνικά στοιχεία. Επίσης θεωρείται αρχιτέκτονας του χώρου, διαμορφωτής του εσωτερικού χώρου των οικοδομημάτων, που επέδρασε σημαντικά στους νεότερούς του. Λέγεται ότι με τη θέλησή του ακολούθησε τον Φειδία όταν εκείνος εγκατέλειψε την Αθήνα. Αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Στράβων, ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος, αναφέρονται στον Ικτίνο και στο έργο του με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια.
Ιμάρι
Ιππίας (τέλη 5ου αι. π.Χ.)