Ήλιος
Ημιχώνιο
Ήρα
Ηρακλής
Ηρόδοτος
  Ησίοδος
O πιο σπουδαίος επικός ποιητής των αρχαϊκών χρόνων μετά τον Όμηρο. Ο ίδιος αφηγείται στα έργα του κάποια σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Έτσι μαθαίνουμε ότι ο πατέρας του έφυγε από την αιολική Κύμη και εγκαταστάθηκε στην Άσκρα, όπου γεννήθηκαν ο Ησίοδος και ο αδελφός του Πέρσης. Ζούσαν μέσα στη φτώχεια, ώσπου ο Ησίοδος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο έργο του Θεογονία, μυήθηκε στην ποίηση, όταν στον Ελικώνα εμφανίστηκαν μπροστά του οι Μούσες και του χάρισαν ένα κλωνάρι δάφνης και την τέχνη της ποίησης. Στο άλλο σπουδαίο έπος του, στο Έργα και Ημέραι, αναφέρει ότι από την Αυλίδα πήγε στη Χαλκίδα, όπου έδειξε την τέχνη του στους επικήδειους αγώνες προς τιμήν του βασιλιά Αμφιδάμαντα? τον τρίποδα που κέρδισε τον αφιέρωσε στις Μούσες σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παυσανία, ο Ησίοδος, αν και πήγε στους Δελφούς με σκοπό να λάβει μέρος στους μουσικούς αγώνες, τελικά αποκλείσθηκε, γιατί δεν μπορούσε να παίζει κιθάρα και να τραγουδά ταυτόχρονα, όπως απαιτούσε το αγώνισμα της κιθαρωδίας.
Ηφαιστίων
Ήφαιστος