Ήλιος
Ημιχώνιο
Ηρακλής
Ηρόδοτος
Ησίοδος
  Ηφαιστίων
Μακεδόνας στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα παιδικά του χρόνια. Υπηρέτησε τον Αλέξανδρο με αφοσίωση και ζήλο, αλλά και εκείνος τον τίμησε με πολλά αξιώματα. Οι ίδιοι παρομοίαζαν τη φιλία που τους συνέδεε με αυτή του Πατρόκλου και του Αχιλλέα, όπως περιγράφεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Στην εκστρατεία στην Ασία ο Ηφαιστίων ανήκε στο επίλεκτο σώμα των Εταίρων, των σωματοφυλάκων του Μεγάλου Αλεξάνδρου? το 330 π.Χ. μάλιστα ορίστηκε μαζί με τον Κλείτο αρχηγός του ιππικού τμήματός τους. Τέθηκε επικεφαλής πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σημερινό Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το 324 π.Χ. ονομάστηκε χιλίαρχος και αναδείχθηκε δεύτερος στην εξουσία μετά τον Αλέξανδρο. Το ίδιο έτος στα Σούσα, κατά την περίφημη τελετή των γάμων Μακεδόνων με Ασιάτισσες, οι δύο επιστήθιοι φίλοι παντρεύτηκαν τις κόρες του βασιλιά Δαρείου Γ΄: ο Αλέξανδρος τη μεγαλύτερη Στάτειρα και ο Ηφαιστίων τη νεότερη Δρυπέτη.

Από τα Σούσα ο Ηφαιστίων ακολούθησε τον Αλέξανδρο στα Εκβάτανα, όπου πέθανε ξαφνικά από πυρετό στη γιορτή των Διονυσίων. Ο θάνατός του προξένησε τεράστια λύπη στον Αλέξανδρο. Όπως αναφέρει ο Αρριανός, ο Αλέξανδρος έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τροφή θρηνώντας ή μένοντας βουβός δίπλα στον νεκρό φίλο του και διέταξε να σβήσει το ιερό πυρ στους ναούς όλης της χώρας (όπως απαιτούσε το περσικό έθιμο, όταν πέθαιναν οι βασιλείς της Περσίας). Κατόπιν ο νεκρός μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα. Εκεί, με βάση την απάντηση του αιγυπτιακού μαντείου του Άμμωνα Δία ότι έπρεπε να αποδοθούν στον Ηφαιστίωνα θυσίες που άρμοζαν σε ήρωα, κατασκευάστηκε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο πυράς, το οποίο κόστισε 10.000 τάλαντα. Μετά την τελετή καύσης του νεκρού και τις θυσίες που θύμιζαν την επικήδεια τελετή που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του Πατρόκλου στην Ιλιάδα, ο Αλέξανδρος προσέφερε τις πρώτες σπονδές στον ηρωοποιημένο φίλο του. Το πένθος του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα έγινε αντικείμενο πολλών διηγήσεων κατά την αρχαιότητα.
Ήφαιστος