Ήλιος
Ημιχώνιο
  Ήρα
Η σπουδαιότερη γυναικεία θεότητα στο δωδεκάθεο του Ολύμπου και μία από τις πιο σεβαστές μορφές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας και, σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, γεννήθηκε στη Σάμο, άλλοι μύθοι, όμως, αναφέρουν ως τόπο γέννησής της τη Στυμφαλία ή την Εύβοια. Ήταν αδελφή και νόμιμη σύζυγος του Δία, ο οποίος κατάφερε να την ξεγελάσει και να την αποπλανήσει μεταμορφωμένος σε κούκο. Μαζί του απέκτησε τον Άρη, τον Ήφαιστο, την Ειλείθυια και την Ήβη, ανέθρεψε, όμως, και άλλα παιδιά, όπως τη Θέτιδα, και τέρατα, όπως τη Λερναία Ύδρα, το λέοντα της Νεμέας ή το δράκο που φύλαγε τα μήλα των Εσπερίδων. Λόγω των ατασθαλιών του συζύγου της ήταν υπερβολικά ζηλότυπη και εκδικητική, ωστόσο η ίδια ήταν πάντοτε πιστή και γι' αυτό θεωρείτο προστάτιδα του γάμου. Σύμφωνα με μία παράδοση, κάθε χρόνο λουζόταν στην κρήνη Κάναθο, στην Αργολίδα, και παρέμενε παρθένος. Κάποτε συμμετείχε στη συνωμοσία που οργάνωσαν οι θεοί εναντίον του Δία αλλά τιμωρήθηκε από εκείνον, που την έδεσε με αόρατες αλυσίδες και την κρέμασε από τον ουρανό. Η Ήρα λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα και προς τιμήν της πραγματοποιούνταν αγώνες γυναικών, τα Ηραία. Σημαντικά λατρευτικά κέντρα της υπήρχαν στη Σάμο, στο Άργος, στην Ολυμπία και αλλού. Συνήθως απεικονιζόταν κρατώντας σκήπτρο ως σύμβολο κυριαρχίας ή έχοντας στα χέρια της το ρόδι, σύμβολο της γονιμότητας. Άλλα γνωστά σύμβολά της ήταν το παγώνι, ο κρίνος και το φυτό ελίχρυσο.
Ηρακλής
Ηρόδοτος