Στοά Ευμένους στη Νότια Κλιτύ Ακροπόλεως
Στοά Ευμένους
Τα ερείπια της Στοάς του Ευμένους στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης εκτείνονται στον χώρο μεταξύ του Θεάτρου του Διονύσου και του Ηρωδείου. Την στοά δώρησε στην πόλη της Αθήνας ο βασιλιάς της Περγάμου, Ευμένης ο Β' (197-159 π.Χ.), γύρω στο 160 π.Χ. Ο Βιτρούβιος αναφέρεται σε αυτή μιλώντας γενικά για τη λειτουργία των στοών που ανεγείρονταν κοντά σε θέατρα και χρησίμευαν ως καταφύγιο των θεατών στις δύσκολες καιρικές συνθήκες ή ως αποθηκευτικοί χώροι για τα σκηνικά του θεάτρου.

Το Iερό και το Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, Γενική άποψη
Ιερό Διονύσου Ελευθερέως
Το Ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, με το Θέατρο που αναπτύχθηκε στα βόρειά του, καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης και είναι το πρώτο μνημειακό σύνολο που αντικρύζει ο επισκέπτης καθώς εισέρχεται από την κεντρική είσοδο του χώρου, επί της οδού Θρασύλλου και του πεζόδρομου της Διον. Αρεοπαγίτου. Το ιερό ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ., κατά την περίοδο του τυράννου Πεισίστρατου ή των γιών του, που εισήγαγαν στην Αθήνα την λατρεία του Διονύσου από τις Ελευθερές της Βοιωτίας. Σ' ...

Αναπαράσταση της κάτοψης του Ασκληπιείου (1ος αιώνας μ.Χ.)
Ασκληπιείο
Το Ασκληπιείο, το ιερό προς τιμήν του θεού Ασκληπιού και της κόρης του Υγείας, βρίσκεται στα δυτικά του Διονυσιακού Θεάτρου και καταλαμβάνει τον χώρο ανάμεσα στον αρχαίο Περίπατο και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ιδρύθηκε το έτος 420/19 π. Χ. από τον Αθηναίο πολίτη Τηλέμαχο τον Αχαρνέα. Το χρονικό της ίδρυσής του αναγράφεται στο Μνημείο του Τηλεμάχου, μια ενεπίγραφη, αμφίγλυφη, μαρμάρινη στήλη με ψηλό κορμό, που επιστέφεται από ανάγλυφους πίνακες με παραστάσεις από την άφιξη του θεού στην Αθήνα ...

© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής όπως διατηρούνται σήμερα, ύστερα από την πρόσφατη αποκάλυψη της αψίδας του ιερού. Άποψη από δυτικά.
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Σε μικρή απόσταση από τη νοτιοανατολική γωνία του περιβόλου του Ιερού του Διονύσου βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μια μονόχωρη βασιλική με δάπεδο από αρχαία μέλη σε δεύτερη χρήση και ίχνη τοιχογραφιών στους τοίχους. Γνωστή περισσότερο από σχέδια, απεικονίζεται για πρώτη φορά σε σχέδιο του Ενετού μηχανικού Verneda το 1687. Αριθμεί τρεις οικοδομικές φάσεις από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως το 1860.Η αψίδα του ιερού αποκαλύφθηκε το 2001 στο πλαίσιο του έργου της ...

Το Χορηγικό Μνημείο του Νικία, Άποψη από ανατολικά
Χορηγικό Μνημείο του Νικία
Στα δυτικά του δρόμου που οδηγεί από το ιερό του Διονύσου στην Ακρόπολη βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές χορηγικό μνημείο. Ο θεσμός της χορηγίας λειτούργησε από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και αφορούσε εύπορους Αθηναίους, οι οποίοι αναλάμβαναν τα έξοδα της προετοιμασίας της παράστασης που συμμετείχε σε διθυραμβικούς ή δραματικούς αγώνες. Οι αγώνες διαδραματίζονταν στο θέατρο κατά τη διάρκεια της εορτής του Διονύσου που ονομαζόταν Μεγάλα ή εν άστει Διονύσια (το μήνα Ελαφηβολιώνα). Το έπαθλο του νικητή στους ...

Άποψη περιοχής Χαλκουργείων
Χαλκουργεία
Ο χώρος δυτικά του Ασκληπιείου αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα (5ος-4οςαι. π.Χ.) τόπο βιομηχανικής εγκατάστασης. Οι ανασκαφές από το 1877 έως το 2006 έχουν αποκαλύψει συνολικά τέσσερις λάκκους σκαμμένους στο μαλακό βράχο της Ακρόπολης (κιμηλιά), που σχετίζονται με τη διαδικασία χύτευσης χάλκινων αγαλμάτων. Οι δύο μεγαλύτεροι λάκκοι (Α και Δ) βάθους 2,80μ. φέρουν κλίμακες πρόσβασης και εγκαταστάσεις στο εσωτερικό τους. Το χαλκουργείο Α στα δυτικά, που ανασκάφτηκε το 1877 και το 1963, ορίζεται από το ...

Γενική άποψη των καταλοίπων του θεάτρου του Διονύσου, από Β.
Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΕΩΣ
Τα κατάλοιπα του θεάτρου του Διονύσου Ελευθερέως, σε άμεση χωρική και συμβολική σχέση με το ομώνυμο ιερό, δεσπόζουν στο ανατολικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης. Ο χώρος αυτός έχει συνδεθεί με τη γένεση και εξέλιξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δηλ. του δράματος και της σύλληψης του θεάτρου ως καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Εδώ πρωτοδιδάχτηκαν τα κορυφαία έργα των μεγάλων κλασικών δραματικών ποιητών, ...

Άποψη χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου
Χορηγικό Μνημείο του Θρασύλλου
Στο μέσον του κατακόρυφα λαξευμένου βράχου πάνω από το Θέατρο του Διονύσου, δεσπόζει το σπήλαιο του χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου. Ο Παυσανίας αναφέρεται έμμεσα σε αυτό, παρέχοντας την πληροφορία ότι στο εσωτερικό του υπήρχε παράσταση του φόνου των τέκνων της Νιόβης από τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
To μνημείο του Θρασύλλου συνίστατο από μία κτιστή μαρμάρινη πρόσοψη μπροστά από το φυσικό σπήλαιο. Η όψη του είχε μορφή δίθυρου πυλώνος με παραστάδες, κεντρικό πεσσό, δωρικό επιστύλιο με συνεχή ...