ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
  Διοικητικές Πληροφορίες
 
 

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αθήνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 3224625
Φαξ: +30 210 9239023
Email: efaath@culture.gr

 
 
Εισιτήρια
Ολόκληρο: €20, Μειωμένο: €10
Ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης και Κλιτύων.
Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια εισιτηρίων καθώς και στο διαδίκτυο.
Από 1η Νοεμβρίου έως και 31 Μαρτίου (01/11–31/03) εκάστου έτους, ισχύει μειωμένη τιμή αποκλειστικά για τα μεμονωμένα εισιτήρια για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο.
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €30, Μειωμένο: €-
Η διάρκεια του εισιτηρίου είναι 5 ημέρες.
Από 1/7/2019 καταργείται η έκδοση των μειωμένων ενιαίων εισιτηρίων. Τα μειωμένα ενιαία εισιτήρια που έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, παραμένουν σε ισχύ.
Για την υπηρεσία ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου (e-ticketing) για τον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης και Κλιτύων, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.etickets.tap.gr
Επισημαίνεται ωστόσο ότι η είσοδος του χώρου επί της οδού Θεωρίας θα παραμείνει κλειστή.
Ισχύει για: Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Βόρεια κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Κεραμεικός, Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
28 Οκτωβρίου
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο
Για πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη και μειωμένη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο παρακαλώ πατήστε εδώ
 
  Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
08:00 – 18:30
Τελευταία είσοδος 18:00

Θερινό:
08:00 – 20:00 Τελευταία είσοδος 19:30

Επείγουσα ανακοίνωση: ΣΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σάς ενημερώνει ότι σήμερα, 13.06.2024, οι Αρχαιολογικοί Χώροι αρμοδιότητας μας θα παραμείνουν κλειστοί από τις 12:00 έως τις 17:00, λόγω επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών. Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12:00 με 17:00, μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους μετά την επαναλειτουργία τους στις 17:00, και κατά το διάστημα 17:00 με 20:00. Συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Ημέρες Αργίας
1 Ιανουαρίου: κλειστός
25 Μαρτίου: κλειστός
1 Μαΐου: κλειστός
Κυριακή του Πάσχα: κλειστός
Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστός
26 Δεκεμβρίου: κλειστός
 
  Α.Μ.Ε.Α.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νότιας κλιτύος Ακροπόλεως είναι προσβάσιμος για επισκέπτες με αναπηρικά αμαξίδια (με τη βοήθεια συνοδού) μέσω της κεντρικής εισόδου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θρασύλλου. Ο επισκέπτης ακολουθεί την κεντρική πορεία των επισκεπτών κατευθυνόμενος αρχικά προς τα δυτικά και στη συνέχεια προς τα βόρεια έχοντας τη δυνατότητα να δει αρχικά τον χώρο με τα αρχιτεκτονικά λείψανα του Ιερού του Διονύσου Ελευθερέως. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα ανατολικά βλέποντας από κοντά το Κοίλον και τη Σκηνή του θεάτρου του Διονύσου Ελευθερέως.
Μπορείτε να δείτε την πορεία των επισκεπτών ΑμεΑ στη διεύθυνση: http://theheartofancientathens.gr/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/Efaath_Acropolis_accessibility.jpg

Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου διατίθενται απτικές κατόψεις και ενημερωτικά φυλλάδια στην γραφή Braille στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης.
Παράλληλα, ο ιστότοπος www.theheartofancientathens.gr που προβάλλει τους Αρχαιολογικούς Χώρους που έχουν λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι πλήρως προσβάσιμος σε τυφλούς και σε άτομα με μερική όραση μέσω ακουστικής περιήγησης στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Τουαλέτες για ΑμεΑ υπάρχουν έξω από την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, στο Κέντρο Πληροφόρησης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 18-20) , που βρίσκεται 50μ. ανατολικά της εισόδου της Ν. Κλιτύος.
 
  Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο
ΜΕΤΡΟ (σταθμός Ακρόπολη) και στη συνέχεια από τον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου (είσοδος Ν. Κλιτύος). Η ΕΦΑΠΑ ενημερώνει τον επισκέπτη του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως που επιθυμεί να επισκεφτεί την Νότια Κλιτύ Ακροπόλεως τα εξής:
Μετά την έξοδο από την Πύλη Beule, ειδική σήμανση καθοδηγεί τον επισκέπτη να κατευθυνθεί προς τα νότια, στα αριστερά του, και ακολουθώντας το μονοπάτι ανόδου προς την Ακρόπολη θα βρεθεί στην Νότια έξοδο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης και στην είσοδο της Νότιας Κλιτύος.
Επισημαίνεται ότι το εισιτήριο «Ακροπόλεως και Κλιτύων» χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και σε περίπτωση εξόδου είτε από την Ακρόπολη είτε από την Νότια Κλιτύ, ο επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει ξανά σε κανέναν Χώρο με το ίδιο εισιτήριο.

Σάς γνωρίζουμε ότι, λόγω εκτάκτων τεχνικών εργασιών, από 2/7 έως και 4/7/2019 η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο Νότιας Κλιτύος – Διονυσιακού Θεάτρου θα γίνεται από τη δευτερεύουσα είσοδο, επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου, έναντι του Μουσείου Ακρόπολης.
Για την αποφυγή καθυστερήσεων συνιστάται στους επισκέπτες της Ακρόπολης να χρησιμοποιούν την κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης, στη Δυτική Κλιτύ.
 
  Πωλητήριο
Το Πωλητήριο του Αρχαιολογικού Χώρου παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.
 
  Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Πλάτων Ν., "Εργασίαι διαμορφώσεως Ασκληπιείου", Β1' Χρονικά, ΑΔ 18 (1963), σσ. 18-22
Καλλιγάς Π.Γ., "Εργασίαι τακτοποιήσεως και διαμορφώσεως του Ιερού Διονύσου Ελευθερέως της Νοτίου Κλιτύος Ακροπόλεως (1961-1962)", Β1' Χρονικά, ΑΔ 18 (1963), σσ. 12-18
Πλάτων Ν., "ΙΙ. Εργασίαι διαμορφώσεως και τακτοποιήσεως του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως", Β1' Χρονικά, ΑΔ 19 (1964), σ. 21-37
Τραυλός Ι., Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών, Αθήνα 1961 (1)/1993 (2)
Travlos I., Pictorial Dictionary of Ancient Athens, London 1971
Παπαθανασόπουλος Θ.Γ., Το Ιερό και το Θέατρο του Διονύσου, Αθήνα 1993
 
  Εξυπηρέτηση Επισκεπτών
 
 
Δείτε επίσης
Άλλα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στον ίδιο νομό
Αγία Τριάδα Μεγάρων (σημερινό Νέο Μελί)
Ακαδημία Πλάτωνος
Ακρόπολη Αθηνών
Αμφιάρειο στον Ωρωπό
Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος
Αρχαία Ιερά οδός (Πλατεία Εσταυρωμένου, Σταθμός ΜΕΤΡΟ "Αιγάλεω")
Αρχαίες Παγαί (Αλεποχώρι)
Αρχαίο Φρούριο Αιγοσθένων
Αρχαιολογική Έκθεση στο σταθμό ΜΕΤΡΟ "Ακρόπολις"
Αρχαιολογική Συλλογή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος"