Δαίδαλος
Αθηναίος αρχιτέκτονας, γλύπτης και εφευρέτης μηχανών, γιος του Ευπάλαμου και της Αλκίππης. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, ήταν γιος του Παλαίμονα ή του Μητίονα.

Ο Δαίδαλος εργάστηκε στην Αθήνα και κοντά του μαθήτευσε ο γιος της αδελφής του Πέρδικας, Τάλως. Λέγεται ότι ο Τάλως διακρινόταν για τη δεξιοτεχνία του και την ημέρα που ανακάλυψε το πριόνι, εμπνευσμένος από το σαγόνι ενός φιδιού, ο Δαίδαλος ζήλεψε τόσο πολύ που τον σκότωσε, ρίχνοντάς τον από την Ακρόπολη. Ωστόσο, το έγκλημα αποκαλύφθηκε και ο Δαίδαλος, αφού καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο, κατέφυγε στην Κρήτη, βρίσκοντας άσυλο στο παλάτι του Μίνωα. Εκεί, έγινε τακτικός αρχιτέκτονας και γλύπτης του βασιλιά.

Όταν η γυναίκα του Μίνωα, Πασιφάη, ερωτεύτηκε έναν ταύρο, παρακάλεσε τον Δαίδαλο να τη βοηθήσει να ικανοποιήσει τον πόθο της. Ο Δαίδαλος κατασκεύασε ομοίωμα ξύλινης αγελάδας, κούφιας εσωτερικά. Από την παράδοξη αυτή ένωση του ταύρου και της Πασιφάης, γεννήθηκε ο Μινώταυρος που κατοικούσε στο Λαβύρινθο, έργο επίσης του Δαίδαλου, και τρεφόταν με ανθρώπινη σάρκα.

Η πράξη του αυτή προκάλεσε την οργή του Μίνωα. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ο Δαίδαλος έπεσε στη δυσμένεια του Μίνωα, επειδή εκείνος έδωσε στην Αριάδνη, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, τον περίφημο μίτο, με τον οποίο ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας κατόρθωσε να βγει σώος από το Λαβύρινθο, αφού πρώτα σκότωσε το Μινώταυρο. Όταν όμως ο Μίνωας πληροφορήθηκε τις ενέργειες του Δαίδαλου, φυλάκισε αυτόν και τον γιο του Ίκαρο στο Λαβύρινθο.

Ωστόσο, ο πολυμήχανος Δαίδαλος κατασκεύασε φτερά, τα οποία, αφού τα στερέωσε στους ώμους με κερί, χάρισαν σε αυτόν και το γιο του την ελευθερία. Ο Ίκαρος παράκουσε όμως τις συμβουλές του πατέρα του να μην πλησιάζει πολύ το φωτεινό δίσκο του ηλίου, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.

Μετά την απώλεια του Ίκαρου, ο Δαίδαλος εγκαταστάθηκε αρχικά στην Κύμη και έπειτα στη Σικελία, στο παλάτι του βασιλιά της Καμικού, Κώκαλου. Ο Μίνωας, κατά το μύθο, καταδίωξε το δραπέτη, έφτασε μέχρι τη Σικελία και ζήτησε από τον Κώκαλο να του παραδώσει τον Δαίδαλο. Εκείνος προσποιήθηκε ότι δέχεται, ζήτησε μάλιστα από τις θυγατέρες του να προσφέρουν στο φιλοξενούμενο ένα θερμό λουτρό. Το νερό όμως ήταν τόσο καυτό, ώστε ο βασιλιάς της Κρήτης πνίγηκε στο μπάνιο του.

Όταν ο Μίνωας σκοτώθηκε από τις κόρες του βασιλιά Κώκαλου, ο Δαίδαλος κατασκεύασε στη Σικελία πολυάριθμα οικοδομήματα, προκειμένου να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη του.
Δάκαρης Σωτήρης
Δαμιανός ο Νέος (16ος αι.)