Δαίδαλος
Δάκαρης Σωτήρης
Δαπόντε Καισάριος (1714-1784)
Δευκαλίωνας
Δήλος
  Δήμητρα
Ανήκε στο δωδεκάθεο του Ολύμπου και ήταν θεά της γονιμότητας και της βλάστησης του εδάφους, προστάτιδα της γεωργίας και μητέρα των σιτηρών, όπως δηλώνει το όνομά της, που σχετίζεται με τη γη (δα). Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας και αδελφή του Δία. Μαζί του απέκτησε την Περσεφόνη, ενώ από τον άλλο της αδελφό, τον Ποσειδώνα, που ενώθηκε μαζί της μεταμορφωμένος σε άλογο, απέκτησε επίσης μια κόρη, που κανείς δεν τολμούσε να αναφέρει το όνομά της, και ένα άλογο, τον Αρείονα. Η Δήμητρα δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια της γης. Σύμφωνα με το μύθο, μετά την απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, περιπλανήθηκε για εννιά μέρες στη γη, κρατώντας πυρσούς και ρωτώντας για εκείνη και τελικά έφθασε, μεταμορφωμένη σε γριά, στην Ελευσίνα, όπου τη φιλοξένησε στο ανάκτορό του ο βασιλιάς Κελεός. Σε ανταπόδοση, ανέθρεψε το γιο του, Δημοφώντα, και καθιέρωσε τα Ελευσίνια Μυστήρια, που έγιναν η σπουδαιότερη γιορτή προς τιμήν της. Η Ελευσίνα ήταν και το κυριότερο κέντρο της λατρείας της, ενώ ιερά της υπήρχαν και σε πολλά ακόμη μέρη. Η Δήμητρα ταυτίσθηκε με την πανάρχαια χθόνια θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας και η λατρεία της ήταν διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια, προς τιμήν της τελούνταν τα λεγόμενα «Μικρά Μυστήρια» και τα Θεσμοφόρια, κάθε φθινόπωρο, την εποχή της σποράς, στα οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες παντρεμένες. Σύμβολά της ήταν τα στάχυα, ένα καλάθι γεμάτο καρπούς, η παπαρούνα, ο νάρκισσος και το ρόδι.
Δημόκριτος
Δημοσθένης