Δαίδαλος
Δάκαρης Σωτήρης
Δήμητρα
Δημόκριτος
Δημοσθένης
  Διαγορίδες (5ος αι. π.Χ.)
Αριστοκρατική οικογένεια της Ρόδου, που διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες και διαδραμάτισε κύριο ρόλο στα πολιτικά γεγονότα του νησιού. Ο πυγμάχος Διαγόρας Δαμαγήτου κέρδισε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 464 π.Χ. και διακρίθηκε σε άλλους πανελλήνιους αγώνες. Οι δύο γιοι του, Δαμάγητος και Ακουσίλαος, κέρδισαν την ίδια μέρα στους αγώνες του 448 π.Χ. και γιόρτασαν τη νίκη τους κάνοντας το γύρο του σταδίου με το γέρο πατέρα τους στους ώμους, ενώ ο νεότερος γιος του, Δωριέας, νίκησε στο παγκράτιο το 432 π.Χ. Ολυμπιονίκες ήταν και τα δύο εγγόνια του Διαγόρα, Ευκλής και Πεισίρροδος, μάλιστα η μητέρα τους, Καλλιπάτειρα ή Φερενίκη -οι αρχαίες πηγές δεν συμφωνούν στο πρόσωπο- πήρε άδεια από τους Ελλανοδίκες να παρακολουθήσει τους αγώνες. Την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Δωριέας μαζί με τον ανιψιό του Πεισίρροδο προσπάθησαν να απομακρύνουν τη Ρόδο από την Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία και τάχθηκαν με το μέρος των Σπαρτιατών αλλά η προσπάθειά τους απέτυχε και κατέφυγαν στη Σικελία. Μετά την ήττα των Αθηναίων, ο Δωριέας επέστρεψε στη Ρόδο με τη βοήθεια των Σπαρτιατών και πιθανώς με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η νέα πόλη της Ρόδου (408/7 π.Χ.). Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών στο νησί, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια για τη σπαρτιατική κυριαρχία, οδήγησε τους Ροδίους σε εξέγερση κατά των Σπαρτιατών, οι οποίοι συνέλαβαν τον Δωριέα, που βρισκόταν στην Πελοπόννησο, τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον εκτέλεσαν (394 π.Χ.).
Δίας
Δίας Βελχανός