Δαίδαλος
Δάκαρης Σωτήρης
Δευκαλίωνας
Δήλος
Δήμητρα
  Δημόκριτος
Κορυφαίος φιλόσοφος της αρχαιότητας, θεμελιωτής της ατομικής θεωρίας της ύλης, με την οποία προσπάθησε να ερμηνεύσει την αρχή και την ουσία του κόσμου. Γεννήθηκε στα Άβδηρα και ήταν γιος του Δαμασίππου (ή του Αθηνοκρίτου ή του Ηγησιστράτου). Οι πρώτοι δάσκαλοί του ήταν Χαλδαίοι ιερείς και Πέρσες μάγοι, που είχαν έλθει μαζί με τον Ξέρξη στα Άβδηρα. Τη μόρφωσή του συμπλήρωσε με ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου, κατά τη διάρκεια των οποίων ξόδεψε όλο το μερίδιό του από την πατρική περιουσία, έτσι, όταν επέστρεψε στα Άβδηρα, τη συντήρησή του ανέλαβαν τα αδέλφια του, Ηρόδοτος και Δαμάσης. Οι Αβδηρίτες τον τίμησαν με χάλκινα αγάλματα, τον ενίσχυσαν οικονομικά με πεντακόσια τάλαντα και όταν πέθανε τον έθαψαν με δημόσια δαπάνη. Ήταν πνεύμα καθολικό και χαρακτηρίσθηκε από τους αρχαίους ως «πένταθλος» φιλόσοφος και από τους νεότερους ως το πρώτο εγκυκλοπαιδικό μυαλό ανάμεσα στους Έλληνες. Αντικείμενο της φιλοσοφίας του αποτέλεσαν η κοσμολογία, η φυσική, η αστρονομία, τα μαθηματικά, η ηθική, η ποιητική, η μουσική, η ζωγραφική, η ιατρική, η πολεμική τέχνη και πολλοί άλλοι τομείς, δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του έχει χαθεί, καθώς το κλίμα της εποχής δεν ήταν πρόσφορο για τη διάδοση και την ανάπτυξη των ιδεών του. Μάλιστα, κάποτε οι Αβδηρίτες τον είχαν θεωρήσει άρρωστο και κάλεσαν τον Ιπποκράτη, ο οποίος όχι μόνο τον βρήκε υγιέστατο, αλλά τον χαρακτήρισε ως «άνδρα σοφώτατον», ισάξιο ενός κράτους. Πέθανε στα Άβδηρα, σε ηλικία 109 ετών.
Δημοσθένης
Διαγορίδες (5ος αι. π.Χ.)