Αγαμέμνων
Αγαμήδης
Αλκιβιάδης
Αλκμεωνίδες ή Αλκμαιωνίδες
Αλφειός
  Αμαζόνες
Μυθικό πολεμικό έθνος γυναικών. Θεωρούνταν, όλες ή μερικές από αυτές, κόρες του Άρη και της Ναϊάδας Αρμονίας και κατάγονταν από τον Καύκασο. Το όνομά τους πιθανόν προέρχεται από το στερητικό «α» και τη λέξη «μαστός», αφού λέγεται ότι δεν άφηναν να αναπτυχθεί το δεξί στήθος τους, για να χειρίζονται ευκολότερα το τόξο. Οι αρχαίοι συγγραφείς παραδίδουν ότι οι Αμαζόνες εκστράτευσαν κατά της Μικράς Ασίας και κατέκτησαν πολλές πόλεις, στις οποίες έδωσαν τα ονόματά τους. Εκεί ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους, Θεμίσκυρα, αλλά έμεναν σε αυτή μόνο για μικρά διαστήματα, γιατί τον περισσότερο καιρό συνόδευαν την Αρτέμιδα στο κυνήγι της. Στον Τρωικό πόλεμο συμμάχησαν με τους Τρώες, μάλιστα ο Αχιλλέας σκότωσε τη βασίλισσά τους, Πενθεσίλεια. Με τις Αμαζόνες σχετίζεται και ένας από τους άθλους του Ηρακλή, η απόκτηση της ζώνης της βασίλισσάς τους, Ιππολύτης, καθώς και ο μύθος του Θησέα, ο οποίος μαζί με τον Πειρίθου εκστράτευσαν εναντίον τους και πήραν ως λάφυρο την Αντιόπη, με την οποία ο Θησέας απέκτησε τον Ιππόλυτο. Οι Αμαζόνες ήλθαν αργότερα εναντίον της Αττικής και στρατοπέδευσαν στις πύλες της πόλης. Στη μάχη που ακολούθησε, στην περιοχή του λόφου των Μουσών και της Πνύκας, νικήθηκαν από τους Αθηναίους, οι οποίοι σε διάφορα σημεία έδειχναν τους τάφους τους. Στην τέχνη, οι Αμαζόνες εικονίζονταν συνήθως με κοντό χιτώνα που φορούσαν οι πολεμιστές και με ακάλυπτο το δεξιό στήθος.
Αμάλθεια
Αμπατζής Νικόλαος