Αγαμέμνων
Μυθικός βασιλιάς των Μυκηνών, γιος του Ατρέα και της Αερόπης και αδελφός του Μενελάου. Σύζυγός του ήταν η Κλυταιμνήστρα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Ορέστη, την Ιφιγένεια και την Ηλέκτρα. Ως ισχυρότερος ηγεμόνας της ηπειρωτικής Ελλάδας έγινε ο αρχιστράτηγος των Αχαιών στην εκστρατεία κατά της Τροίας, που προκλήθηκε από την απαγωγή της Ελένης, συζύγου του Μενελάου, από τον Πάρι, γιο του βασιλιά της Τροίας. Πριν ξεκινήσουν, για να πνεύσει ούριος άνεμος και να μπορέσουν τα πλοία να φύγουν από την Αυλίδα, υποχρεώθηκε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια στην Αρτέμιδα, επειδή είχε προκαλέσει το θυμό της θεάς. Στην Τροία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αλλά συγκρούσθηκε με τον Αχιλλέα εξ αιτίας μιας νεαρής αιχμάλωτης, της Βρισηίδας, την οποία πήρε με τη βία από τον ήρωα, προκαλώντας το θυμό του και την πολυετή αποχή του από τη μάχη. Υποχρεώθηκε να την δώσει πίσω μόνο μετά το θάνατο του Πατρόκλου, οπότε ο Αχιλλέας επανήλθε στη μάχη. Όταν επέστρεψε από την Τροία στην πατρίδα του, δολοφονήθηκε στο λουτρό του ανακτόρου του από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο. Το θάνατό του εκδικήθηκαν τα παιδιά του, Ορέστης και Ηλέκτρα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λατρευόταν ως θεός και ιερό του υπήρχε στις Αμύκλες της Λακωνίας.
Αγαμήδης
Αγέας