Αγαμέμνων
Αγαμήδης
Αιακός
Αιανός
Αισχύλος
  Αλεξάνδρεια
Η πιο σημαντική πόλη της ελληνιστικής περιόδου και μία από τις σπουδαιότερες όλου του αρχαίου κόσμου. Κτίστηκε το 332/1 π.Χ. στη θέση που βρισκόταν η παλιά αιγυπτιακή πόλη Ρακώτις, μετά από εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου έφερε το όνομα.

Οι λόγοι που επέβαλαν την ίδρυση της πόλης ήταν κυρίως οικονομικοί και στρατιωτικοί. Σχεδιαστές και αρχιτέκτονες της πόλης ήταν ο Δεινοκράτης από τη Ρόδο και ο Ναυκρατίδας. Η παράδοση αναφέρει πως ο περίβολος της πόλης σημειώθηκε στο έδαφος με αλεύρι, που έφεραν μαζί τους οι εργάτες.

Η Αλεξάνδρεια ήταν χωρισμένη σε πέντε συνοικίες και διέθετε άριστη αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, με δρόμους που σχημάτιζαν ορθές γωνίες και σωστά οικοδομικά τετράγωνα. Στην Αλεξάνδρεια βρισκόταν, επίσης, ο Φάρος, -στο ομώνυμο νησί-, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μουσείο, το πρώτο πανεπιστήμιο της αρχαιότητας, που συμπεριλάμβανε τη φημισμένη Βιβλιοθήκη, τα βασιλικά ανάκτορα των Πτολεμαίων και ένας μεγαλοπρεπής ναός του Σαράπιδος. Η γεωγραφική θέση της πόλης ήταν εξέχουσα και γι' αυτόν το λόγο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μεγάλο εμπορικό και πνευματικό κέντρο, φτάνοντας στη μεγαλύτερη ακμή της γύρω στο 80 π.Χ. Ο Πτολεμαίος Α΄ο Σωτήρ την ανακήρυξε πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σημαντική όμως καταστροφή σημειώθηκε στην πόλη, όταν κάηκε η περίφημη Βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια ταραχών που έλαβαν χώρα στην Αλεξάνδρεια, ανάμεσα στους Ρωμαίους του Ιουλίου Καίσαρα και το στρατό του Πτολεμαίου ΙΑ΄, αδελφού της Κλεοπάτρας.

Στην Αλεξάνδρεια διοργανώνονταν τα Πτολεμαία, αθλητικοί αγώνες που είχαν ανακηρυχθεί ισολύμπια, δηλαδή ακολουθούσαν το πρόγραμμα και τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολλοί σπουδαίοι αθλητές κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια, ανάμεσά τους ο Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης, παγκρατιαστής με πολλές νίκες στο ενεργητικό του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ικανότητα των δρομέων της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι πέτυχαν αρκετές νίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά, στο δρόμο σταδίου οι αθλητές που εκπροσώπησαν την Αλεξάνδρεια κατέκτησαν 22 νίκες μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες παραδόσεις στην ιστορία του αθλητισμού.
Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας (356-323 π.Χ.)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης